Jedným z faktorov pri výbere kuchynskej pracovnej dosky je aj to, koľko úsilia a času bude potrebné vynaložiť na jej údržbu. Prirodzene sa snažíme vybrať také, ktorých čistenie je rýchle a jednoduché. Ktorá voľba je z tohto pohľadu najlepšia a najpraktickejšia?
Pracovné dosky na kuchynskej linke, rovnako tak aj tie na kuchynskom ostrovčeku, si vyžadujú pravidelnú údržbu nielen z pohľadu čistoty, teda aby boli hygienicky nezávadné pri príprave jedál, ale aj preto, aby si zachovali svoje vlastnosti a vzhľad. Plánujete si nechať zhotoviť kuchynskú linku na mieru? Existuje veľa možností, z ktorých si vybrať, avšak to, čo ich od seba odlišuje, sú práve nároky na údržbu.
Zdroj: XXXLutz.sk
Quartzové pracovné dosky
Ak hľadáte pracovnú dosku s nízkymi nárokmi na údržbu, quartz je voľbou číslo jedna pre vašu kuchyňu. Quartzové dosky sú na rozdiel od tých z prírodného kameňa, ako je mramor alebo žula, neporézne, tzn. sú vysokoodolné voči zafarbeniu a vďaka hladkému neoabsorpčnému povrchu oveľa lepšie odolávajú škvrnám. Tieto dosky z tvrdeného technického kameňa sú vyrobené z kombinácie kremenného kryštálu (okolo 90%), živice a malého množstva pigmentov (zvyšných cca 10%).
Majú vysokú úroveň odolnosti voči poškriabaniu a oderu. Na druhej strane je však potrebné dať pozor na extrémne teploty - quartzové pracovné dosky sú schopné zvládnuť len primerané množstvo tepla, tj. do 120 stupňov Celzia. Je preto rozumné používať termo podložky pod horúce hrnce a panvice.
Ako čistiť quartzové dosky?
Špinu a nečistoty stačí utrieť bežným čistiacim prostriedkom a vodou. Vyhnite sa používaniu agresívnych kyselín a zásaditých prípravkov. Nemusíte si robiť starosti ani s pravidelným utesňovaním či impregnovaním, ako je tomu pri pracovných doskách z prírodného kameňa.
Pracovné dosky z kompozitu Dekton
Ďalším vysoko odolným sklokeramickým materiálom s jednoduchou údržbou a nulovou pórovitosťou je Dekton. Ešte ste o ňom nepočuli? Ide o zmes viac ako 20 prírodných minerálov. Vďaka inovatívnemu technologickému procesu spracovania pod vysokým tlakom a teplotou vzniká materiál, ktorý je dokonale odolný voči abrazívnym látkam, nárazom, teplu, UV žiareniu, škvrnám a vode. Povrch je vysoko kompaktný, nevstrebáva žiadne nečistoty.
Ako vyčistiť pracovnú dosku?
Aj v tomto prípade stačí pri bežných škvrnách naniesť mydlo alebo saponát, krúživými pohybmi ho rozotrieť navlhčenou handričkou, chvíľu nechať pôsobiť a následne zotrieť zvyšky čistiaceho prostriedku suchou utierkou. Využiť môžete aj dezinfekčné prostriedky, napr. Sanytol, alebo viacúčelové čistiace prostriedky s obsahom alkoholu, vždy by však mali byť zriedené. Výrobky s obsahom kyseliny fluorovodíkovej nepoužívajte, mohli by poškodiť povrch.
Nerezové pracovné dosky
Pracovné dosky z nehrdzavejúcej ocele sú ďalšou z možností, ktorá sa vyznačuje vysokou odolnosťou a nízkymi nárokmi na údržbu. Sú symbolom nadčasového, elegantného a funkčného dizajnu. Tento materiál je obľúbený ako medzi profesionálnymi kuchármi v špičkových reštauračných zariadeniach, tak aj v domácom prostredí a zaradil sa k najnovším trendom v kuchyni.
Rovnako, ako pri predchádzajúcich alternatívach, ide o povrch bez pórov, ktorý zabezpečuje maximálnu hygienickosť a antibakteriálnu ochranu. K dostaniu sú v rôznych úpravách, či už v klasickom lesklom prevedení, matnom s patinou alebo polomatnom s mierne reflexným povrchom.
Zdroj: XXXLutz.sk
Ako čistiť nerezovú kuchynskú dosku?
Na povrchu môžu byť viditeľné odtlačky prstov, preto by ste mali vykonávať pravidelné denné čistenie. Nejde však o nič komplikované, dosku stačí zotrieť vlhčenou handričkou z mikrovlákna. Použiť môžete aj špeciálne čistiace prostriedky na nerez, ktoré šetrne odstraňujú odtlačky, mastnotu, vodoznaky a dodajú pracovnej doske lesk. Prípadné jemné škrabance je možné „rozleštiť” použitím na to určenej čistiacej pasty.