Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Krásu mayského múzea si uctili prestížnym ocenením

Napísal Róbert Bosák, 04.11.2015

Udeľovanie prestížnych ocenení pre kultúru, architektúru a umenie starých civilizácií je správnym krokom ako nezabudnúť na ich odkaz. Nedávno sa tak vzdala pocta Mayom a ich múzeu, v ktorom sídli dedičstvo ich umeleckého pokladu. 


Mayská civilizácia priniesla svetu múdrosť, kultúru a svojský umelecký štýl, ktorý sa naveky zapísal do histórie. Bola by škoda, ak by sa súčasné aj budúce generácie nemohli kontaktovať s dedičstvom ich pokladu, čo bolo hlavným dôvodom vzniku Veľkého múzea sveta Mayov. V tomto prípade však nejde o obyčajné múzeum, kde vystavujú rôzne zbierky a exponáty. Realizácia tohto objektu priniesla niečo výnimočné, na základe čoho je o múzeum obrovský záujem a jeho autori získali aj niekoľko cien.

Zdroj: www.en-yucatan.com.mx

 

Múzeum s pokladom mayskej civilizácie

 

Mayská civilizácia je stále živá a jej prítomnosť môžeme cítiť vďaka kultúrnym pamiatkam. K tým najväčším nepochybne patrí aj Veľké múzeum sveta Mayov, ktoré ukrýva poklad tejto prastarej civilizácie. Objekt sídli v meste Mérida na mexickom polostrove Yucatán a nájdeme tu rôzne významné exponáty a umelecké predmety typické pre ich kultúru, ktoré nám priblížia všetko podstatné z ich spôsobu života.   

Zdroj: www.elsiglodetorreon.com.mx


Architekti sa inšpirovali mayskou vierou

 

Čaro slávneho múzea nespočíva len v uložených zbierkach a jeho originalitu podčiarkuje aj samotné architektonické stvárnenie. Objekt otvorený v dvoch fázach roku 2012 (tá druhá sa uskutočnila v magickom dni 21.decembra spájaného práve s koncom mayského kalendára) bol postavený na podnet návrhu ateliéru 4A Arquitectos, ktorý prišiel s nápadom postaviť múzeum zobrazujúce príbeh stvorenia podľa Mayov. Na základe toho je objekt inšpirovaný stromom ceiba a troma kameňmi, ktoré sa stali hlavným námetom zobrazenia jednotlivých pavilónov.  

Zdroj: www.elsiglodetorreon.com.mx

 

Najlepšia kultúrna destinácia regiónu

 

Neodolateľná architektonická práca sa pozdáva odbornej aj laickej verejnosti po celom svete. Svedčí o tom dosť vysoký počet návštevníkov, ktorý už v prvom roku po otvorení dosiahol 350 000. Architektov však najviac potešila nedávno udelená cena Kultúrnej destinácie roka Strednej a Južnej Ameriky. Múzeum si vydobylo prvenstvo medzi silnou konkurenciou, čo takisto potvrdzuje jeho význam na kultúrnom poli.

Zdroj: www.domusweb.it

 

Ocenení je viac

 

Cena získaná na vyhlasovaní najlepších kultúrnych destinácií nie je jedinou, ktorú si slávne mayské múzeum vyslúžilo. V roku 2013 ho ocenila Rada interiérového dizajnu Latinskej Ameriky ako „budovu roka“ až v piatich kategóriách a minuloročné 12.bienále architektúry v Kostarike bolo dejiskom udelenia Grand Prix, ktoré múzeum získalo ako architektonický unikát.

Zdroj: www.domusweb.it

 

Výnimočná stavba vyžaduje výnimočné hodnotenie a preto musíme pred prácou tvorcov tohto mayského múzea vyjadriť poklonu. Budova má všetko, čo majú najlepšie múzeá mať a preto sa stala populárnou hneď po jej otvorení. Vďaka patrí takisto Mayom, ktorí po sebe zanechali významné kultúrne dedičstvo a súčasné generácie ho môžu lepšie spoznať aj formou takýchto fascinujúcich objektov.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : en-yucatan.com.mx, elsiglodetorreon.com.mx, domusweb.it