Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Komunálky – socialistické bývanie, ktoré v Petrohrade stále prežíva

Napísal Róbert Bosák, 11.05.2016

Pri príležitosti organizovania hokejových majstrovstiev sveta v ruskom Petrohrade sa do tohto známeho veľkomesta pozrieme trochu bližšie. Témou však nebude hokej, ale unikátny socialistický spôsob bývania, ktorý v Petrohrade žije aj roky po rozpade ZSSR.

 

Prežitky socializmu sú v ruských mestách stále prítomné a prejavujú sa v rôznych formách, vrátane spôsobu bývania. S tým súvisia aj tzv. „komunálky,“ ktoré sa začali objavovať už po nástupe komunistov k moci. Prešlo zhruba celé storočie a stavebníctvo s architektúrou stretlo viacero radikálnych zmien, no tento netradičný spôsob bývania prežil dodnes a najznámejší je práve v Petrohrade.

Zdroj: www.pressreader.com

 

Ruskí predchodcovia panelákov

 

S „komunálkami“ sa Rusi stretli prvýkrát krátko po nástupe komunistov k moci. Tí ich stavali ako nehnuteľnosti vhodné na bývanie viacerých rodín v jednom objekte, čím sa vlastne stávali akýmisi predchodcami neskorších panelákov. Od tých sa ale odlišovali a to najmä využívaním spoločných kuchýň a sociálnych zariadení, ktoré boli narozdiel od jednotlivých bytov určené pre viac rodín naraz.

 

Za aj proti bývaniu v komunálkach

 

Kým v súčasnosti sú tieto komunálky vnímané ako staromódny spôsob bývania, ktorý nespĺňa štandard bývania a chváli si ich minimum obyvateľov, v minulosti šlo o obľúbený typ budov. Obyvatelia oceňovali ich skvelú polohu, pretože tieto nehnuteľnosti sa stavali hlavne v centre miest. Ako pozitívum boli vnímané pestré spoločenské kontakty, obzvlášť pre Rusov, ktorí sú známi priateľskosťou a kolektivitou. Niekoľkým mínusom sa však nevyhli a často si museli zvykať na obsadené kúpeľne s toaletami alebo neporiadok a nedostatok miesta v kuchyniach.

 

Centrom týchto objektov bol Petrohrad

 

Aj keď Petrohrad nebol jediným miestom, kde vznikali komunálky v hojnom počte, spomedzi všetkých miest ich tam zriadili najviac. Spôsobené to bolo vysokým počtom obyvateľov, ktorí navyše prichádzali z iných kútov krajiny a tieto masy ľudí bolo potrebné niekde ubytovať. Na to poslúžili práve komunálky ako jednoduchá forma obytných objektov, ktoré im zabezpečili aspoň nejaký štandard.

 

Prežitok socialistického bývania žije dodnes

 

Bez ohľadu na sympatie k takémuto spôsobu bývania sú komunálky stále súčasťou najväčších ruských miest a najviac ich nájdeme práve v Petrohrade. Tento socialistický prežitok z tohto veľkomesta nezmizol ani po rokoch od pádu starého režimu a v útrobách mestských štvrtí sa nájde mnoho budov s takýmito klasickými bytmi. Rusi verní starým socialistickým tradíciám sa dokonca tohto štýlu bývania zastávajú a nedajú naň dopustiť.

Zdroj: www.pressreader.com

 

Staré socialistické komunálky sa ako unikátny spôsob bývania stihli presláviť po celom svete. Ide o ďalšiu raritu starého režimu z Ruska, ktorá prežíva aj po rokoch a zdá sa, že bude ďalej vyhľadávanou „atrakciou.“ Ešte väčší záujem o ňu bude práve teraz počas majstrovstiev sveta prebiehajúcich v Petrohrade, ktorý je tradičným centrom týchto jednoduchých príbytkov.

 

Text : Róbert Bosák

Foto: pressreader.com