Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Kominári odporúčajú objednávku revízie hneď na jar

Napísal Róbert Bosák, 25.03.2018

Niekedy sa verilo, že ak sa pri pohľade na kominára chytíme za gombík, nalepí sa na nás šťastie. Tých, čo si nedajú spraviť odbornú revíziu včas, však postretne skôr smola, ak rovno nie tragédia. Aj preto kominári odporúčajú objednať si revíziu hneď na jar.

 

Pravidelné vykonanie revízie komínov je jednou z povinností všetkých majiteľov budov, kde je komín inštalovaný. V legislatíve síce nenájdeme klauzulu o termíne, kedy má byť kontrola vykonaná, no kominári v tom majú jasno. Majiteľom odporúčajú, aby si revíziu objednali už na jar, čím sa vyhnú zbytočným problémom pred začiatkom novej vykurovacej sezóny.

Zdroj: www.ashbusterscharleston.com 


Pri neskorej objednávke môžete skončiť bez revízie

 

Ako sme už spomínali, nutnosť vykonania revízie komína podmieňuje zákon, v rámci ktorého platí niekoľko zásadných pravidiel. Jedným z nich je podmienka absolvovať revíziu aspoň raz ročne, v niektorých prípadoch (v závislosti od technického stavu) aj viackrát. Mnohí majitelia si to nechávajú na poslednú chvíľu, kedy môže byť problém zohnať kominára včas. Potom sa stáva, že komíny sú neskontrolované a majiteľom nehrozia len pokuty, ale aj riziko požiarov.

 

Ideálnym obdobím na revíziu je práve začiatok jari

 

Vzhľadom na to, že kominárov je na Slovensku niekoľkonásobne menej ako nainštalovaných komínov, zohnať kominára v jesenných mesiacoch sa vám už nemusí podariť. Tento problém síce hrozí len v okresoch, kde chýbajú kominári a ďalší odborníci schopní vykonať kontrolu, no podceniť sa to nedá ani vo väčších mestách. Riešením je dohodnúť si revíziu už na konci vykurovacej sezóny, aby bol komín preverený hneď po ukončení niekoľkomesačnej činnosti. V prípade zistenia porúch to dá majiteľom dosť času na nápravu do začiatku novej sezóny. 

 

Zopár užitočných čísel ohľadom revízie komínov:

 

- klasické komíny sa kontrolujú a čistia od 20 €, plynové zhruba o polovicu lacnejšie

- kým domácností s komínom je okolo 800 000, registrovaných kominárov máme 300

- pokuta za nesplnenie povinnosti vykonať revíziu a čistenie komína vyjde do 99 €

Zdroj: www.magicbroom.net 


Tip na záver: Po vykonaní revízie si nezabudnite odložiť potvrdenie o zaplatení. V prípade požiaru ho totiž ukážete poisťovni a poslúži aj ako doklad o vykonanej revízii pri kontrole zo strany hasičov.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.wikimedia.org, www.ashbusterscharleston.com, www.magicbroom.net