Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Jedinečné architektonické diela z roku 2014

Napísal Róbert Bosák, 03.01.2015

Na poli svetovej architektúry sa toho udialo mnoho aj v roku 2014 a niekoľko najzaujímavejších novostavieb si získalo priazeň mnohých z nás. Tie najoriginálnejšie diela neunikli ani našej pozornosti.

Zdroj: propamatky.info


Architektúra má za sebou plodný rok a výstavba unikátnych budov v rôznych krajinách je toho dôkazom. Nie každý architekt sa môže pochváliť stavbou, ktorá fascinuje svet, aj preto môžu byť autori týchto diel na seba hrdí. My Vám priblížime tie najzaujímavejšie diela, ktoré od roku 2014 budú zdobiť svoje domáce lokality a určite sa na nich nezabudne ani v budúcnosti. 

Zdroj: www.freshmagazine.eu


Obchodné centrum Emporia (Malmo, Švédsko)


Vo švédskom Malmo vyrástlo nákupné stredisko Emporia, ktoré svojim vzhľadom fasády vzbudzuje úžas. Budovu zdobí okrem elegantného vzhľadu aj ekologický štýl výstavby, čím robí zo stavby efektívny príklad pre ostatných. Centrum má 68000m2, viac ako 200 obchodov a denný počet návštevníkov sa datuje približne na 20000-25000.

Zdroj: www.dezeen.com


ICE Kraków (Krakov, Poľsko)


V poľskom Krakove vyrástlo nové kongresové centrum ICE určené pre kultúru a zábavu. Stavba má sedem podlaží s rozlohou 37000m2 a návštevníkov fascinuje svojim vzhľadom pripomínajúcim roztápajúcu sa ľadovú kryhu.

Zdroj: www.dezeen.com


SAHMRI - Zdravotnícky ústav (Adelaide, Austrália)


V meste Adelaide na juhu Austrálie sídli centrum Zdravotníckeho a vedeckého ústavu Južnej Austrálie SAHMRI. Táto budova je postavená v netradičnom štýle, čo ju dostalo do rôznych nominácií na ceny za architektúru. Objekt je navrhnutý ako briliant, ktorého spodný priestor tvorí výrez, čím vzniká dojem, že budova sa akoby nadnášala. 

Zdroj: www.dezeen.com


HSB 2.0 (Štokholm, Švédsko)


Táto výšková budova s polohou v hlavnom meste Švédska zaujala najmä drevenými konštrukciami, ktoré vytvárajú 34 poschodovú vežu. Tieto drevené časti sú zaujímavo navrhnuté do krížov, vďaka čomu získala budova skvelý dizajn. Okrem toho, veža je považovaná za drevenú modernu, nakoľko ponúka aj skvelé ekologické a kvalitatívne vlastnosti.

Zdroj: www.dezeen.com


One Central Park (Sydney, Austrália)


Architektúra bola v Austrálií vždy silnou stránkou, veď to množstvo jedinečných budov svedčí o neustálom progrese v tejto oblasti. Ďalšou z austrálskych top stavieb roku 2014 je One Central Park v Sydney. 117-metrová stavba sa preslávila svojou vysunutou fasádou, ktorá vyčnieva o 40 metrov a vlastníkom bytových priestorov ponúka bazén a záhrady.  

Zdroj: www.architectureanddesign.com.au


50 West Street (New York, USA)


Miesto medzi najzaujímavejšími stavbami z predošlého roku si zaslúžila aj obrovská veža v New Yorku. Budova s výškou 237 metrov slúži ako obytný objekt. Architektonický nápad vytvoriť super štíhly mrakodrap na bývanie sa rýchlo ujal a stavba dnes stojí na svojom mieste.

Zdroj: www.mtbcoins.com


Shaghai Tower (Šanghaj, Čína)


V čínskom Šanghaji je obrovská hustota obyvateľstva a aj z tohto dôvodu sa výstavba výškových budov považuje za nutnosť. Medzi tie najzaujímavejšie z nich môžeme zaradiť aj Shaghai Tower vysokú 632 metrov, ktorá je zároveň druhým najvyšším mrakodrapom na svete. Obchody, administratívne priestory a ubytovacie kapacity budú vypĺňať miesto vo veži, ktorá sa stala obdivovanou pre jej 120 metrovú skrútenú fasádu.

Zdroj: www.ssjh.sk


Každá z týchto stavieb je niečím jedinečná a ponúka svoje originálne čaro. Vkus ľudí je rôzny a niektorí by možno zaradili do vybranej sedmičky iné objekty. Ďalší zas môžu súhlasiť, že práve tento výber je správny. Nech sú už názory akékoľvek, podstatné je, že svetová architektúra neustále napreduje a prináša veľdiela, ktoré stojí za to vidieť naživo. Architektom želáme veľa nápadov a stavebníkom chuť do práce budovať takéto skvostné stavby.   


Text : Róbert Bosák

Foto : propamatky.info, freshmagazine.eu, dezeen.com, architectureanddesign.com.au, mtbcoins.com, ssjh.sk