Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Jeden z najstarších veterných parkov v Škótsku rozšíri svoju kapacitu

Napísal Róbert Bosák, 04.09.2023

Turbíny veternej elektrárne Hagshaw Hill sa po 28 rokoch zastavili. Jej prevádzka bola ukončená iba dočasne. Jeden z najstarších veterných parkov v Škótsku čaká rozšírenie kapacity, po ktorom bude vyrábať niekoľkonásobne viac elektriny ako doteraz.

Hagshaw Hill, Zdroj: 3renergy.co.uk

 

Veterný park Hagshaw Hill bol uvedený do prevádzky v roku 1995. S celkovou kapacitou 16 MW patril niekoľko rokov medzi najväčšie veterné elektrárne na Britských ostrovoch. Za 28 rokov vyrobil vyše 890 MWh elektriny. K dominantnej pozícii na britskom energetickom trhu sa má vrátiť po ukončení projektu, ktorého cieľom je inštalácia nových turbín a s tým spojené zvýšenie produkcie elektriny.

Hagshaw Hill, Zdroj: 3renergy.co.uk

 

Staré turbíny nahradí 14 nových zariadení

 

Realizácia projektu rozšírenia veterného parku Hagshaw Hill začala vyraďovaním doposiaľ využívaných zariadení. Spoločnosť Scottish Power Renewables nahradí 26 demontovaných „vrtúľ“ s výškou 30 metrov 14 novými turbínami. Napriek menšiemu počtu zariadení bude veterný park produkovať vyše 5-násobne viac elektriny. Umožnia to vyše 100 metrov vysoké  modely s lopatkami, ktorých dizajn bude prispôsobený dosiahnutiu zhruba 10-násobne vyššej účinnosti využitia veternej energie.

 

Elektrina pre viac ako 60 000 domácností

 

Kapacita jednotlivých veterných turbín nebude rovnaká. Priemerne bude dosahovať necelých 6 MW. Celková kapacita obnoveného Hagshaw Hill sa zvýši na viac ako 79 MW, čo by malo pokryť spotrebu elektriny vo viac ako 60 000 domácnostiach v South Lanarkshire. Jedná sa približne o polovicu domácnosti v tejto škótskej oblasti. Prvé dodávky elektriny do nich začnú prúdiť v roku 2025. Spoločnosť Scottish Power Renewables chce nainštalovať všetky nové turbíny v priebehu budúceho roka a na začiatku roka 2025 ich uviesť do prevádzky.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: 3renergy.co.uk