Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Japonské mesto chráni pred medveďmi duo robotických vlkov

Napísal Róbert Bosák, 24.11.2020

Možnosti využitia robotických technológií sa neustále rozširujú. Expertmi na hľadanie príležitostí, ako robotov zapracovať do bežného života, sú najmä Japonci. Tí ich začali využívať už aj ako ochranu pred medveďmi.

 

So zaujímavým nápadom prišli úrady v meste Takikawa. To malo ešte donedávna problémy s rastúcim výskytom medveďov, ktoré sú však nateraz preč. Neželaných hostí totiž do mesta nepustí dvojica monštruóznych robotických vlkov, ktoré boli nainštalované práve za účelom plašenia medveďov, prípadne iných dravcov alebo škodcov.

Zdroj: 24hournews.org 


Kovoví strašiaci v tvare vlkov

 

Za dvojicou atypických robotických vlkov, ktorí strážia okraj spomínaného mesta Takikawa, stojí spoločnosť Wolf Kamuy. Práve tá sa špecializuje na výrobu a predaj zariadení známych ako Monster Wolf. Ide o statických kovových robotov so 4 nohami a imitáciou vlčej hlavy. Aby dokázali čo najlepšie imitovať skutočný vzhľad vlka, nechýba im ani umelá kožušina na povrchu tela.

Zdroj: smithsonianmag.com 


Ako dvojica robotov funguje:

 

- Monster Wolf sa nainštaluje na dané miesto, ktoré má strážiť

- zabudovaný senzor vo vlkovi zachytí akýkoľvek pohyb v okolí

- po zachytení pohybu začne hýbať hlavou a rozsvietia sa mu oči

- s reakciou na pohyb začne okamžite vydávať aj výstražné zvuky

- robot je statický, hýbe iba hlavou, z miesta inštalácie neodchádza

Zdroj: singularityhub.com 


Experiment zatiaľ slávi úspech

 

Investícia do kúpy robotických vlkov sa mestu vyplatila. Odkedy sú zariadenia na jeho okraji nainštalované, medvede sa Takikawe vyhýbajú. Schopnosť vlčích robotov odplašiť dravcov potvrdzujú aj kamerové zábery nahrávané do systému. Nehovoriac o tom, že spoločnosť Wolf Kamuy predala už 70 modelov, čo zrejme tiež svedčí o ich prínose.

Zdroj: 24hournews.org 


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: 24hournews.org, smithsonianmag.com, singularityhub.com