Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Japonská hobitia knižnica ukrytá v zelenom svahu

Napísal Róbert Bosák, 01.03.2024

Hobitie domy sa tešia rastúcej popularite na celom svete. Ich dizajn sa stáva inšpiráciou aj pri tvorbe návrhov verejných budov. V budove ako z príbehov o hobitoch sídli aj jedna z japonských knižníc.

Zdroj: Hiroshi Nakamura & NAP – nakam.info


Neobvyklá knižnica s hobitím dizajnom bola vybudovaná v meste Kisarazu. Ateliér Hiroshi Nakamura & NAP ju navrhol ako podzemnú budovu ukrytú priamo pod zeleným svahom na jednom z pozemkov patriacich poľnohospodárskej spoločnosti. Pôvodne sa tu mala postaviť oddychová zóna pre agrárnikov, ktorá by oživila miestne údolie. Návrh projektu sa nakoniec zameral na vznik novej knižnice.

Zdroj: Hiroshi Nakamura & NAP – nakam.info


Vstup do knižnice cez zelené nádvorie


Na výstavbu hobitej knižnice zasadenej pod zemou bolo potrebné vytvoriť otvorený exteriér, ktorý slúži ako vstupná brána. Vstup do areálu knižnice vedie cez úzku štrbinu vyhĺbenú do zeleného svahu. Hneď za ňou sa otvára nádvorie, ktorým vedie chodník k vchodu do budovy. Exteriér so zeleným trávnikom slúži zároveň ako vonkajšia oddychová zóna. Prístupná je aj pre tých, ktorí nenavštívia knižnicu a chcú iba stráviť trochu času na pokojnom mieste.

Zdroj: Hiroshi Nakamura & NAP – nakam.info


Kruhový priestor s presklenou stenou


Zelené nádvorie je opticky prepojené s interiérom. Vnútorný a vonkajší priestor rozdeľuje iba presklená stena. Tá sa tiahne ako priehľadná fasáda skoro celým obvodom stavby z vnútornej strany. Za presklenou stenou sa nachádza polkruhová chodba s regálmi plnými kníh, ktorá je najväčšou miestnosťou v objekte. Presvetlený priestor dopĺňajú malé tmavé kútiky na čítanie. Svetlo do miestností s upokojujúcim prítmím privádzajú malé strešné svetlovody. Čitateľské kútiky rozširujú celkovú výmeru hobitej knižnice na 113 m2.

Zdroj: Hiroshi Nakamura & NAP – nakam.info


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: Hiroshi Nakamura & NAP – nakam.info