Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Investície do realít v Európe lákajú menej, u nás sú na vzostupe

Napísal Róbert Bosák, 17.10.2018

Karta v oblasti investovania do realít sa otáča. Kým ešte nedávno rast objemu investícií u nás za tým európskym zaostával, posledné štatistiky ukázali obrat a na rozdiel od EÚ, kde sú investori menej aktívni, na Slovensku sa do realít nalial viac ako dvojnásobok.

 

Predpovedí, ktoré upozorňovali na ochladzovanie investičnej aktivity na realitnom trhu v EÚ, bolo hneď niekoľko. Viaceré sa aj naplnili, čo potvrdilo 9. vydanie správy Property Lending Barometer hodnotiace výsledky objemu investovania v EÚ za prvý tohtoročný polrok. Ten síce Európe nepriniesol dobré správy, no z pohľadu Slovákov ide o jedno z najlepších období.

Zdroj: www.propsocial.my 


Objem investícií v EÚ najnižší od roku 2014

 

Analytici síce predpovedali, že celkový objem investícií bude v prvom tohtoročnom polroku nízky, no výsledok 110 mld. € je prekvapením aj pre tých, ktorí prichádzali s pesimistickými scenármi. Takýto výsledok je vôbec najhorším od roku 2014, čo potvrdzuje aj vysoký, až 19 % medziročný pokles.


U lídrov sa investovalo podstatne menej

 

Za poklesom celkového objemu investícií v EÚ je hlavne situácia u lídrov, kde sa do realít nalialo oveľa menej peňazí ako v predošlých obdobiach. Nie najlepší stav preinvestovaného kapitálu tak museli aspoň čiastočne naprávať krajiny ako Írsko, Poľsko a sčasti aj Holandsko, kde bol zaznamenaný takmer 2-násobný rast.

 

Lídri EÚ a pokles objemu investícií u nich:

 

 Medziročný pokles

Podiel investícií v EÚ

Veľká Británia

- 31 %

27 %

Nemecko

- 11 %

22 %

Zdroj: home.kpmg.com

 

Slovensko s najvyšším rastom v regióne

 

Ak sme spomínali 2-násobný rast, ten dosiahlo aj Slovensko, presnejšie sa jedná až o 117 % medziročný nárast znamenajúci objem investícií vo výške 348 mil. €. S takýmto výsledkom sa v regióne strednej a východnej Európy (Poľsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko) momentálne nemôže pochváliť žiadna iná krajina, aj keď v celkovom podiele investícií máme od popredných priečok ďaleko.

 

Realitné investície v regióne (1. polrok 2018):

 

- v regióne strednej a východnej Európy bolo v 1. polroku preinvestovaných 5,6 mld. €

- najvyšší podiel investícií, až 58 %, dosiahlo Poľsko, kde sa preinvestovalo 3,24 mld. €

- podiel slovenských investícií (vyššie spomínaných 348 mil. €) dosahuje rovných 6 %

- objem investícií v šestke zo strednej a východnej Európy sa od roku 2012 neustále zvyšuje

Zdroj: broker.bg 


Čo sa týka vývoja v EÚ, nízky výsledok z prvého polroka netreba vnímať ako varujúci signál poukazujúci na nezáujem investorov. Zlé čísla sú len výsledkom meškajúcich projektov a o to lepšie výsledky by mal európsky realitný trh dosiahnuť v tomto polroku. V prípade Slovenska by sme mali nasledovať podobný trend ako v poslednom hodnotenom období a znova patriť k štátom s nadpriemerným rastom, samozrejme, ak sa stihnú dokončiť veľké investičné plány.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: home.kpmg.com

Foto: www.okezone.com, www.propsocial.my, broker.bg