Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Inštitút Ifo predpovedá dlhodobý pokles bytovej výstavby v Nemecku

Napísal Róbert Bosák, 04.07.2023

Bytová výstavba v Nemecku nestíha uspokojovať dopyt po novom bývaní. Počet nových bytov sa vlani medziročne zvýšil len o 0,6 %. V tomto roku sa má dostať do mínusových čísel. Podľa inštitútu Ifo bude pokles pretrvávať aj v ďalších rokoch. 

 

295 300 bytov, presne toľko ich v roku 2022 rozšírilo nemecký bytový fond. Aj keď išlo o 0,6 % medziročný nárast, počet nových bytov zďaleka nesplnil cieľ nemeckej spolkovej vlády. Tá chcela mať za 12 mesiacov predošlého roka skolaudovaných až 400 000 nových bytov. Podľa expertov sa ich v Nemecku za 12 mesiacov toľko nepostaví minimálne niekoľko rokov.

 

Prepad naznačuje počet stavebných povolení

 

Nepriaznivými prognózami nešetril ani inštitút Ifo. Podľa jeho najnovších analýz bude počet nových bytov klesať minimálne 3 roky. Prognózy, ktoré predpovedajú tohtoročný medziročný pokles, vyplývajú z viacerých ukazovateľov. Jedným z kľúčových faktorov je priebežný počet stavebných povolení vydaných v jednotlivých mesiacoch roka. Ten je v porovnaní  s minulým rokom citeľne nižší. Napríklad v apríli 2023 vydali úrady zhruba o tretinu menej povolení ako pred rokom.

Zdroj: pixabay.com

 

V roku 2025 má pribudnúť iba 200 000 bytov

 

Analytici predpovedajú, že počet vydaných stavebných povolení sa bude znižovať ruka v ruke s aktuálnym vývojom v nemeckom stavebníctve. Viacerí developeri ohlásili rušenie projektov, medzi ktorými nechýbajú bytové komplexy tvorené stovkami nových bytov. Práve ich rušenie môže viesť k medziročnému poklesu o niekoľko desiatok tisíc bytov. Týmto tempom sa môže ročný počet nových bytov do roku 2025 znížiť na 200 000.

Zdroj: pixabay.com

 

Predpokladaný počet nových bytov podľa Ifo:

 

2023

275 000

2024

235 000

2025

200 000

Zdroj: ifo.de

 

Inštitút iFo pomenoval aj kľúčové príčiny očakávaného poklesu. Stavebné firmy spomaľujú svoju aktivitu najmä kvôli drahším stavebným materiálom, ku ktorým sa pridali vyššie úroky. Situáciu nezlepšuje ani nárast cien pozemkov. Stavbári sa opakovane sťažujú aj na nadmernú byrokraciu. Prekážkou k oživeniu bytovej výstavby je aj nižšia miera jej financovania vládou. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: iFo – ifo.de, TASR – tasr.sk

Zdroj foto: pixabay.com