Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Inšpirácia pre tvorcov zelených budov

Napísal Róbert Bosák, 12.04.2015

Autori tzv. zelených stavieb prichádzajú neustále s novými nápadmi. Po celom svete pribúdajú objekty zohľadňujúce najmodernejšie ekologické trendy, vďaka čomu majú aj ostatní architekti stále viac inšpirácie pre svoju tvorbu.

Zdroj: www.ptw.com.au


Súčasné stavebníctvo, ktoré sa orientuje na výstavbu ekologických budov, môže ponúknuť mnoho inšpiratívnych príkladov pre ďalších architektov. Medzi tie najlepšie z nich patrí určite aj One Central Park v Sydney, ktorý ponúka viacero superlatívov súčasne. Táto originálna budova sa po svojej kolaudácií preslávila hneď a ako jeden z najlepších príkladov výstavby zelených budov neunikla ani našej pozornosti.

Zdroj: design.fanpage.it


Unikát v zelenej architektúre


One Central Park je jednou z architektonických dominánt mesta Sydney. Jej hlavnou črtou je štruktúra budovy obohatená o esteticky pôsobiace vertikálne záhrady, ktorých podstata spočíva vo vdýchnutí života okolitému prostrediu. Projekt zameraný na realizáciu špeciálnej budovy postavenej v ekologickom duchu vznikol v stajni tímu návrhárov Ateliers Jean Nouvel. Tí prišli s dielom pozostávajúcim z dvoch veží, ktorých najzaujímavejšou črtou je tzv. skygarden, teda „záhrada na oblohe.“

Zdroj: www.tripadvisor.com.au


Spojenie dizajnu, kvality a úspornosti


Základom vytvorenia netradičného stavebného diela, ktoré dokázalo vzbudiť záujem širokej verejnosti z celého sveta, sa stalo prepojenie štýlového dizajnu, vysokej kvalitatívnej úrovne a výstavby objektu s energetickým profilom. Tvorcovia projektu ponúkli toto originálne spojenie ako zámer, prostredníctvom ktorého mal v Austrálií vyrásť jedinečný komplex. Vytýčený cieľ sa podarilo splniť a v súčasnosti stoja v jednej z lukratívnych častí Sydney dve výškové veže ponúkajúce ideál zelenej architektúry.

Zdroj: www.e-architekt.co.uk


Niektoré z parametrov budovy :


–        výstavba bola ukončená v roku 2014

–        Východná veža siaha do výšky 117metrov a Západná má 65metrov

–        skygarden s rozlohou približne 200m2 sa nachádza na 29.poschodí

–        investícia do výstavby bola necelých 450 mil.€

–        celková úžitková plocha presiahla niečo cez 255 000 m2

–        budova získala viacero prestížnych ocenení z veľtrhov a súťaží

Zdroj: www.tripadvisor.com.au


Projekt One Central Park sa stal verejne známym komplexom, ktorý sa preslávil najmä svojim vzhľadom. Jedinečný je kvôli vybavenej strešnej záhrade a zakomponovaniu vertikálnej zelene priamo na fasáde budovy. Tento unikátny objekt je veľmi dobrou inšpiráciou pre ďalších architektov, ktorí chcú postaviť nejakú stavbu v zelenom štandarde a pridať na mapu nehnuteľností ďalšiu ekologickú top budovu.


Text : Róbert Bosák

Foto : ptw.com.au, design.fanpage.it, tripadvisor.com.au, e-architekt.co.uk