Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Holandsko má svoje pyramídy. A sú ekologické.

Napísal Róbert Bosák, 07.04.2016

Turisticky známy holandský región Werkendam od polovice minulého roka víta čoraz viac návštevníkov. Cestovný ruch tu síce žil stále, no po júnovom otvorení obnoveného múzea Biesbosch sa to v oblasti rozhýbalo ešte viac.


Jedno z najznámejších múzeí Beneluxu sa dočkalo rozsiahlej obnovy, ktorá mala zvýrazniť jeho jedinečný charakter. Architekti si dali naozaj záležať a výsledkom sú fascinujúce zelené pyramídy, ktoré dodávajú celému areálu špeciálny nádych. Milovníci prírody a historických artefaktov tak môžu navštíviť unikátne miesto spájajúce ich záujmy do jedného celku a mať z výletu nezabudnuteľný zážitok.

Zdroj: www.e-architect.co.uk


Rekonštrukcia splnila očakávania

 

Biesbosch Museum, ako je areál prírodno-historického múzea vo Werkendame pomenovaný, pútal pozornosť už počas jeho prvotnej výstavby. Po otvorení dosahoval počet návštevníkov niekoľko tisíc ročne, čo bolo pre prevádzkovateľov slušným úspechom. To ešte nevedeli čo spôsobí rekonštrukcia, ktorej výsledkom bol nápad za milión a z múzea sa stal nový komplex zelených pyramíd priťahujúcich niekoľkonásobne vyšší počet návštevníkov, ktorý sa už po opätovnom otvorení rátal v tisícoch.

Zdroj: www.bd.nl


Zelené pyramídy zapadli do prostredia

 

Architekti z ateliéru Marco Vermeulen Studio boli oslovení s požiadavkou spraviť z múzea objekt, ktorý vynikne, no zároveň sa zosúladí s okolitým prostredím národného parku. Plán rekonštrukcie mal priniesť špeciálne úpravy, ktoré zosobnia zameranie kultúrneho objektu a navyše vytvoria príjemnú atmosféru uprostred fascinujúceho prostredia. Architekti sa chytili šance a prišli s úchvatným nápadom, ktorým boli zelené pyramídy pokryté hojnou vegetáciou. Práve tým sa splnil cieľ vytvoriť očarujúci dizajn a zároveň vsadiť na bežné prírodné prvky.

Zdroj: www.kidseropuit.nl

 

Múzeum sa nepýši len dizajnom

 

Zámer prísť s dizajnom aký je v celom Holandsku nevídaný, bola len jedna z myšlienok tvorcov. Komplex pyramíd mal ponúknuť aj harmóniu vytvorenú na ekologických princípoch realizácie, ktorá bola vzhľadom na polohu múzea dosť dôležitá. Architekti však nezaváhali a ich práca splnila aj tie najnáročnejšie očakávania. Tráva a bylinná vegetácia pokryla strechu a okolie múzea sa zmenilo na estetickú vodnú plochu slúžiacu ako zásobáreň vody. Navyše, využitie budov má význam pri tvorbe kyslíka a alternatívnej energie, ktorá plní hospodárske účely.

Zdroj: www.zilvermeeuw.nl

 

Niekoľkomesačná rekonštrukcia slávneho múzea sa podarila na výbornú a aktuálny finiš posledných prác na projekte obnovy sa môže v týchto týždňoch spokojne dokončiť. Múzeum prináša všetko, čo môžu moderné kultúrne centrá ponúknuť a jeho dôraz na spojenie kultúry, architektúry a ekológie je príkladom pre celý svet. Vidíme, že pyramídy sú veľkou inšpiráciou pre architektov aj v súčasnosti a ich imitácia je bežne rozšírená. V prípade tohto múzea však ide o jedinečný projekt, ktorý je tou najlepšou ukážkou moderného stavebníctva. 

 

Text : Róbert Bosák

Zdroje : biesboschmuseumeiland.nl, designboom.com

Foto : biesboschmuseumeiland.nl, e-architect.co.uk, bd.nl, kidseropuit.nl, zilvermeeuw.nl