Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Holandskí cyklisti využívajú nové solárne cyklotrasy

Napísal Róbert Bosák, 09.02.2024

Sieť cyklotrás s dĺžkou viac ako 35 000 kilometrov robí z Holandska cyklistickú veľmoc. Pozíciu medzi najlepšími si chce udržať aj budovaním zelenej infraštruktúry. Tá zahŕňa solárne cyklotrasy. Cyklisti už pár týždňov jazdia po nových solárnych úsekoch.


Solárne cyklotrasy nie sú novinkou. Vývojári prišli v posledných rokoch s viacerými návrhmi, ako budovať cyklistické trasy schopné vyrábať zelenú energiu. Jednou z možností je „systém“ Wattvay Pack, ktorý sa začal testovať na viacerých miestach sveta v predošlej dekáde. Pred koncom minulého roka bol použitý pri modernizácii 2 cyklotrás, ktoré sa zmenili na solárne cyklochodníky.

Zdroj: wattwaybycolas.com


2000 m2 solárnych cyklochodníkov


Systém Wattway Pack od minulého roka využívajú 2 provincie. Dvojica firiem BAM Royal Group a Colas Group Wattway nainštalovala fotovoltické panely na cyklotrasy v Severnom Holandsku a v Severnom Brabantsku. Panely vyrábajúce čistú zelenú energiu boli v oboch provinciách nainštalované na trasy s dĺžkou 1000 m2. Účinnosť inštalovaných fotovoltických článkov dosahuje viac ako 100 Wp na 1 m2. Fotovoltický systém na cyklotrasách má za rok vyrobiť okolo 160 MWh elektriny.


Ľahšia inštalácia, väčšia odolnosť


Predstavitelia holandských samospráv plánujú pokračovať v inštalácii fotovoltických panelov na ďalších úsekoch. Koncept Wattway Pack sa osvedčil kvôli ľahšej inštalácii, efektívnejšej prevádzke a väčšej odolnosti solárnych článkov voči poškodeniu. Panely tvorené niekoľkými fotovoltickými článkami obalené špeciálnym puzdrom z niekoľkých vrstiev živice sa prilepia na povrch existujúcej cyklotrasy. Pri inštalácii nie je nutné trhať asfalt ani robiť iné stavebné zásahy. Vďaka tomu je realizácia čistejšia a rýchlejšia ako v prípade iných solárnych cyklotrás vybudovaných v Holandsku alebo v iných štátoch.

Zdroj: wattwaybycolas.com


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: wattwaybycolas.com