Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

História z exteriérov nevymizla

Napísal Róbert Bosák, 30.09.2015

Moderný dizajn prináša pravidelne kvantum nových produktov, s ktorými si môžeme upraviť vzhľad svojho exteriéru. Mnohí z nás však nedajú dopustiť na historické prvky, ktoré prežívajú ako dominanty záhrad aj po rokoch. 

Zdroj: www.idealab.cz


Milovníkov histórie spoznáme bez toho, aby nám to museli povedať. Stačí navštíviť ich dom a stráviť chvíľu v jednotlivých izbách, v ktorých hneď pocítime sympatie k minulosti. V mnohých prípadoch však netreba ísť ani do domu, pretože už pri pohľade na časti exteriéru nám bude jasné, že tento pozemok patrí vášnivému historikovi, pre ktorého je takto zariadené bývanie zmyslom života. A pre úctu k odkazu predošlých období je dobré, že takéto exteriéry pribúdajú na Slovensku.

Zdroj: www.idealab.cz


S históriou prichádzajú možnosti

 

Bohatstvo histórie je obrovské a prakticky v každom storočí sa našlo niečo typické, čo vládlo vtedajšej architektúre a stavebníctvu. Vzhľadom na mnoho smerov, ktoré boli počas dlhých storočí zaznamenané, si dnešný majiteľ domu môže vyberať zo širokej ponuky inšpirácií. Tie pramenia z rôznych kultúr, štýlov alebo udalostí, takže samotná história nám otvára možnosti a vytvára dostatočný priestor pre hľadanie tých najvhodnejších prvkov pre náš exteriér.

 

Predajcovia sa vracajú do minulosti

 

So stúpajúcim záujmom majiteľov domov o zariadenie exteriéru v historickom nádychu sa začali orientovať na rôzne staršie tvary a materiály aj samotní predajcovia. Tí hneď pochopili, čo je momentálne v kurze a v ich ponuke sa čoraz častejšie objavujú rôzne produkty imitujúce históriu. Výnimkou nie sú ani originálne starožitné artefakty, za ktoré sú zberatelia ochotní zaplatiť nemalé peniaze.  

 

Najvyhľadávanejšie historické prvky v exteriéroch :


Starodávna dlažba – Vydláždený chodník v záhradách tvorí najdôležitejšiu estetickú úlohu exteriéru. Prítomnosť dlažby v historickom štýle dokáže preniesť celý pozemok s domom do minulosti a dať mu požadovaný nádych dávnych storočí. V tomto prípade je nekonečne veľa možností,  pretože špecialisti na dlažbu dokážu pripraviť akúkoľvek patinu a vdýchnuť dlažbe šmrnc minulosti od antiky až po obdobie Rakúsko-Uhorska.

Zdroj: www.magazinzahrada.cz


Kamenné a plastikové sochy – Aj keď mohutné sochy na dvore sú typické skôr pre južanské krajiny vzývajúce antiku a renesanciu, ich účasť môžeme postrehnúť aj u nás. Väčšinou ich vidno vo veľkých záhradách luxusných domov tvorených vo formálnom štýle, v ktorých môžu vyniknúť.

Zdroj: zuzanauhlikova.wix.com


Masívne ploty – Historické sídla bývali ohradené masívnymi kamennými plotmi, ktoré mali domácich chrániť a takisto im prinášať potrebnú dávku súkromia. Tieto ploty sú vyhľadávané aj dnes, no materiálom na ich realizáciu sa stáva skôr betón ako kameň. Ten je praktickejší a zároveň sa s ním lepšie pracuje, čo dáva majiteľom možnosť vybrať si aj nejaký nezvyčajný dizajn.   

Zdroj: www.magazinzahrada.cz


Drevorezba – Súčasťou slovenskej histórie je aj drevorezba, ktorú môžeme vnímať ako jedno z najkrajších remesiel. Skromné drevené postavičky v rôznych tvaroch a rozmeroch nás vracajú do obdobia bežného vidieckeho života a obohacujú naše príbytky silou ľudovej tvorby.  

Zdroj: www.exterier.sk


Vďaka mnohým estetickým prvkom pre exteriéry, ktoré nám nekonečné bohatstvo histórie ponúka, môžeme zachovávať odkaz našich predkov aj v súčasnosti. Tieto doplnky sú dokonca natoľko aktuálne, že v mnohých prípadoch úplne nahrádzajú moderné tvary a materiály. Bude zaujímavé sledovať, či sa história stane pilierom vzhľadu našich záhrad alebo bude definitívne kráčať len po boku dizajnérskej moderny.  


Text : Róbert Bosák

Foto : idealab.cz, magazinzahrada.cz, zuzanauhlikova.wix.com, exterier.sk