Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Formálne záhrady pre priaznivcov vkusných exteriérov

Napísal Róbert Bosák, 29.08.2015

Vzhľad exteriéru môže ponúknuť viac ako len obraz bežného dvoru so záhradou. Svoje o tom vedia majitelia formálnych záhrad, ktoré sú symbolom vkusu a vybraného štýlu. 

Zdroj: www.pixabay.com


Realizácia formálnych záhrad má svoje nepísané pravidlá a jej návrh musí prebiehať podľa určitých tradičných postupov. Celkovo ide o náročnejší spôsob úpravy exteriéru, no výsledok stojí za tú námahu. Tieto záhrady sú predsa len jedinečné svojho druhu a dokážu ponúknuť originalitu, ktorá by pri príprave záhradného dizajnu nemala chýbať. Aj preto si ideme trochu priblížiť charakter týchto záhrad a povedať si o nich to najpodstatnejšie.

Zdroj: www.marigreen.cz


Pôvodne šlo o zámocké záhrady


Rozšírenie formálnych záhrad sa datuje do 15. a 16.storočia, počas ktorých sa v umení presadzovala renesancia poukazujúca na návrat k starým antickým hodnotám. Tá bola hlavným motívom aj pri tvorbe exteriérov imitujúcich záhrady z obdobia starého Ríma, na základe čoho sa pri talianskych aristokratických sídlach začali stavať veľkolepé zámocké parky vo formálnom štýle. Aj v ďalších storočiach sa tento typ záhrad využíval prevažne v šľachtických sídlach a až v 20.storočí sa začal vyskytovať ako súčasť bývania bežných obyvateľov.  

Zdroj: www.marigreen.cz


Precíťte renesanciu v modernej dobe

 

Charakter formálnych záhrad odráža typické renesančné prvky aj v súčasnosti a vplyv talianskeho a francúzskeho dizajnu v nich stále cítiť. V dnešnej dobe plnej moderných návrhov, miestami vnímaných až ako futuristických, môže tento tradičný štýl priniesť do záhrad pokoj a harmóniu prameniacu z vnútornej sily renesancie. Aj to je dôvodom, prečo záhradné štúdiá ohlasujú stúpajúci záujem o eleganciu a charizmu formálnych záhrad. Akurát, že postupne sa tradičný južný štýl zamieňa za anglický, ktorý vyhovuje podmienkam v našich končinách o niečo viac.

Zdroj: www.marigreen.cz


Princíp formálnych záhrad

 

Základom pri tvorbe každej formálnej záhrady je ideálna kombinácia správnych proporcií zohľadňujúcich geometriu a symetriu jednotlivých prvkov. Prioritou návrhu týchto záhrad je rešpektovanie určitého systému výsadby a rozloženia konkrétnych častí záhrady, ktoré by mali podliehať renesančnému štýlu. Práve výber správnych prvkov a ich následná kombinácia do jednotného celku je najväčším umením, ktoré môže vytvoriť vkusné dielo či nepodarenú kópiu skutočnej formálnej záhrady.

Zdroj: www.pyrus.sk


Nezabúdajme na typické prvky

 

Pokiaľ chceme mať záhradu v skutočnom formálnom štýle, potom nesmieme zabudnúť na niektoré typické prvky určujúce jej charakter. Výsledný dizajn je pomerne vždy postavený na zvýraznení rozmanitosti druhov vegetácie. Výsadba je zameraná na tvorbu kruhových alebo  obdĺžnikových útvarov prepletených úzkymi cestičkami. Neodmysliteľné miesto v záhrade musí mať voda, takže kamenné fontány či iné vodotrysky doplnené jazierkami sú podmienka. Priestor sa dá takisto skrášliť elegantnými brodériami v podobe nižších živých plotov a pekný anglický trávnik bude čerešničkou na torte, ktorá podporí zveľadenie vegetácie.

Zdroj: www.stavebnik.sk


Krása formálnych záhrad očarila mnoho záhradkárov a dnes sú takto upravené exteriéry doslova šperkom mnohých pozemkov. Pokiaľ máte dostatok priestoru, fantázie a snahy, potom môžete skúsiť tento štýl aj Vy. Inšpirovať sa môžete na nejakom výlete, kde si pozriete vkus zámockých pánov a následne ho s obohatením vlastných nápadov prevediete do reálnej podoby aj doma.


Text : Róbert Bosák

Foto : pixabay.com, marigreen.cz, pyrus.sk, stavebnik.sk