Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Finalisti v súťaži o najlepšiu architektúru EÚ sú vybratí

Napísal Róbert Bosák, 13.03.2015

Elegantnú a kvalitne zhotovenú stavbu treba oceniť a prácu architekta pochváliť. Aj preto sa pravidelne organizujú architektonické súťaže, ktorých úlohou je vyzdvihnúť najlepšie stavebné diela. A nedávno sa vyberali finalisti jednej z najprestížnejších akcií.

Zdroj: www.worldarchitecture.org


Medzi všetkými architektonickými súťažami sa nájde aj prestížna Mies van der Rohe Award 2015 alebo Cena Európskej Únie za najlepšiu súčasnú architektúru. Úlohou tejto udalosti je oceniť najzaujímavejšie diela v Európskej Únií a priblížiť verejnosti prácu šikovných architektov, ktorí majú na svedomí originálne stavby v rôznych kútoch Európy. Takáto súťaž im prinesie podporu potrebnú do ďalšej práce a ľudia sa budú môcť dozvedieť o víťazných objektoch niečo viac.

Zdroj: www.worldarchitecture.org


Ceny získavajú najzaujímavejšie diela súčasnej architektúry EÚ


Šancu zapojiť sa do súťaže prebiehajúcej každé dva roky má mnoho kandidátov. Pred koncom roka 2014 vyberala nezávisle zložená porota z viac ako 400 prihlásených diel, z ktorých sa následne spravil užší výber. Do tohtoročného finále sa nakoniec vybralo 5 kandidátov, ktorí budú súťažiť o víťazstvo.


1. Cena Miesa van der Rohe – cena EÚ pre najlepšiu súčasnú architektúru

2. Emerging Architect Award – cena pre začínajúcich architektov

3. Architektonická cena mladého talentu 2015 – cena pre najlepšie magisterské projekty

Zdroj: www.archdaily.com


Víťaza vyhlásia v máji


Súťaž fungujúca pod záštitou Európskej komisie a Nadácie Miesa Van der Rohe sa organizuje každé dva roky a víťaz sa pravidelne vyhlasuje v Nemeckom Pavilóne postavenom v Barcelone roku 1927. Tohtoročné finále sa rozhodne 8.mája a spomedzi všetkých kandidátov sa do neho dostalo 5 vybraných objektov, ktoré boli posúdené ako najzaujímavejšie diela prezentujúce súčasnú architektúra Európy.

Zdroj: www.archdaily.com


5 objektov vybratých do finále :


Múzeum umenia Ravensburg (Ravensburg, Nemecko)

Zdroj: www.bluffton.edu


Štetínska filharmónia (Štetín, Poľsko)

Zdroj: www.archlro.de


Vinárstvo Antinori (Florencia, Taliansko)

Zdroj: www.architecturelab.cz


Dánske národné múzeum (Helsingor, Dánsko)

Zdroj: www.architecturelab.cz


Saw Swee Hock Student Centre (Londýn, Anglicko)

Zdroj: www.bbc.co.uk


Podstata udeľovania tejto výnimočnej ceny spočíva v priblížení súčasných európskych stavebných diel ľuďom mimo oblasť architektúry. Organizátori chcú dať šancu ukázať sa šikovným architektom, ktorí dokážu do svojich stavieb zakomponovať moderné technológie, na základe čoho prispievajú k napredovaniu stavebníctva. Takisto to podporuje kultúru a spája obyvateľstvo s myšlienkami súčasnej architektúry.


Text : Róbert Bosák

Foto : worldarchitecture.org, archdaily.com, bluffton.edu, archlro.de, architecturelab.cz, bbc.co.uk