Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Fantastické bývanie, ale doslova

Napísal Róbert Bosák, 20.03.2015

Futuristický štýl sa v interiéroch objavoval už dávnejšie a stále je súčasťou našich príbytkov. V mnohých z nich ho nájdeme aj v podobe steampunku, ktorý na rozdiel od podobných prúdov nemá dlhú históriu, no postupne sa stáva obľúbeným.


Kto nepozná filmy alebo knihy vytvorené vo fantasy štýle, ťažko pochopí presnú podstatu žánru s názvom steampunk. Ten môžeme zaradiť medzi akési odnože sci-fi, akurát že rozdiel spočíva v celkovom ponímaní jednotlivých fantasy prvkov. Tie miestami prechádzajú až do mysterióznosti a kladú mnoho otázok o zmysle tohto štýlu. Práve to sa premieta aj do interiérov ladených v tomto alternatívnom smere a zdobí príbytky jeho skalných priaznivcov.


Podobný industriálnemu štýlu

Steampunk si teda získava svoje miesto aj v domácnostiach, do ktorých sa dostáva formou návrhov na zariadenie interiéru. Treba povedať, že takto prispôsobený dizajn má niečo do seba a jeho obraz pripomína industriálny štýl. Prináša však oveľa väčší dôraz na nápaditejšiu dekoratívnosť, vďaka  čomu vyniká aj nad industriálnym bývaním. Zdobí ho aj  dobrodružstvo, ktoré sa dá vyčítať z konkrétnych doplnkov a nezabúdajme ani na zahrnutie technických vymožeností použitých ako súčasť nábytkových zostáv.

Zdroj: www.homebydleni.cz


Charakter steampunku


Ak chceme čo najlepšie zhodnotiť steampunk ako štýl dizajnu bývania, musíme vyzdvihnúť jeho orientáciu na fantasy diela. Tie však nedýchajú vymyslenými scifi prvkami, ale prinášajú pohľad na vízie približujúce reálnu budúcnosť. Na základe tohto charakteru dýcha steampunk tajomstvom a zároveň sa snaží poukázať na neprebádané javy ako na možnosť k rozvoju. Takisto si pripomeňme aj potrebu zahrnutia industriálnych častí do zariadenia domácností, bez ktorej by to nebol typický interiér tohto druhu.

Zdroj: www.mt-nabytok.sk


Najvyužívanejšie prvky steampunku v domácnostiach :


–        medené a bronzové doplnky

–        kožené poťahy na nábytku

–        bohato zdobené lustre

–        starožitné predmety

–        industriálne komponenty

–        tmavé farby stenách

–        mahagónové masívne drevo   

Zdroj: www.creativelife.cz


Pre milovníkov „verneoviek“


Mnohí z nás si zamilovali knihy od Julesa Verneho, známeho francúzskeho autora pútavých príbehov, svojho času považovaných za sci-fi. Práve námety z týchto kníh sa výborne hodia k interiérom v steampunkovom štýle, pretože dokážu vytvárať typickú atmosféru tohto žánru. Obyvateľom ponúknu možnosť preniesť sa do daného obdobia a zažiť prostredie vymykajúce sa tomu súčasnému. Zaujímavými námetmi pre tvorbu interiérov tohto druhu môžu byť aj knihy od Wellsa alebo filmy typu Wild Wild West.

Zdroj: www.blogerky.cz


Pri pohľade na príbytky zladené v steampunkovom štýle musíme pochopiť, že tento štýl nie je pre každého a nie náhodou patrí medzi menej známe smery, ktoré sa nachádzajú len v hŕstke domácností. Aj keď niektoré z jeho prvkov sú kombinované s ďalšími štýlmi, ako prevládajúci žáner sa zatiaľ vyskytuje len u menšiny obyvateľov. Uvidíme či sa postupne presadí alebo ostane undergroundovým žánrom vyhľadávaným len fanúšikmi tohto štýlu.  


Text : Róbert Bosák

Foto : homebydleni.cz, mt-nabytok.sk, creativelife.cz, blogerky.cz