Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Emisie oxidu uhličitého v Nemecku klesli na úroveň z 50. rokov

Napísal Róbert Bosák, 13.02.2024

Nemecko pokračuje v plnení svojich energetických cieľov. V snahe dosiahnuť uhlíkovú neutralitu pracuje na postupnom znižovaní emisií oxidu uhličitého. V roku 2023 sa ich objem znížil až na úroveň z 50. rokov minulého storočia.


Najvyspelejšia ekonomika Európy chce do konca súčasnej dekády znížiť objem emisií oxidu uhličitého v porovnaní s rokom 1990 o 65 %. Minuloročný výsledok výraznou mierou prispel k splneniu tohto cieľa. V Nemecku bolo za 12 mesiacov minulého roka vyprodukovaných 673 mil. ton. Ročný objem emisií CO2 dosiahol takýto nízky „výsledok“ naposledy v 50. rokoch. V porovnaní s číslami z roku 1990 je to o 46 % menej.

Zdroj: pixabay.com


Najvyšší pokles emisií v oblasti priemyslu


K vyššiemu poklesu emisií prispelo zníženie ich množstva vo vybraných sektoroch. Najvyšší pokles bol zaznamenaný v oblasti priemyslu. Nemecké priemyselné spoločnosti vlani vyrobili 144 mil. ton emisií CO2. V medziročnom porovnaní je to o 12 % menej. Pod tento pokles sa podpísala najmä nižšia produkcia energeticky náročných podnikov, ktoré vyprodukovali o 11 % menej emisií ako v roku 2022. O 1 mil. ton emisií viac ako priemysel vyprodukoval sektor dopravy, ktorý zaznamenal 2 % medziročný pokles. Stavebný sektor sa na celkovej produkcii emisií v roku 2023 podieľal 109 mil. ton CO2, čo je o 2,7 % menej ako v roku 2022.


Emisie znížil vyšší podiel elektriny z OZE


Kľúčovým faktorom, ktorý najviac prispel k minuloročnému poklesu emisií oxidu uhličitého, je nárast podielu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie. Zelené zdroje sa vlani podieľali na výrobe elektriny 55 %. Najvyťaženejším obnoviteľným zdrojom bola aj v minulom roku veterná energia. Elektrina vyprodukovaná veternými turbínami si uchmatla 31,1 % z celkovej ročnej produkcie elektriny v krajine. Solárna energia sa na produkcii elektriny podieľala 12,1 %. Biomasa poslúžila na výrobu 8,4 % elektriny. Zvyšných 3,4 % pripadlo na ostatné zelené zdroje, napríklad na vodnú energiu.

Zdroj: pixabay.com


Text: Róbert Bosák
Zdroj: tasr.sk, agora-energiewende.org
Zdroj foto: pixabay.com