Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ekodomy postavené technikou earthbags

Napísal Róbert Bosák, 03.02.2016

Bývanie v súlade s prírodou podporujúce ochranu životného prostredia sa stáva hitom po celom svete. Možností ako stavať ekologické príbytky je mnoho a medzi najznámejšie patrí technika „earthbags.“

 

Pojem earthbags sa spája s výstavbou jednoduchých hlinených domov, ktoré postavíte rýchlo a lacno. Ide o ekologické príbytky, ku ktorých výstavbe vám postačia hlinené vrecia a znalosti správneho postupu realizácie. Vďaka nenáročnému systému práce sú tieto domčeky obľúbené v rôznych kútoch sveta a obyvatelia sa púšťajú do ich budovania stále častejšie. My si teraz predstavíme túto stavebnú techniku a pozrieme sa na princíp budovania domov realizovaných podľa jej systému.

 

Osvedčená forma výstavby ekodomov

 

Technika výstavby earthbags spočíva vo výstavbe domu za pomoci vriec naplnených hlinou alebo iných vhodných produktov prírody. Ide o jednu z najvyhľadávanejších foriem výstavby z prírodných materiálov. Svoje korene má v Ázií, konkrétne v Iráne, odkiaľ sa začala šíriť do ďalších krajín vrátane tých európskych. Využívaná bola aj vo vojnách, keď vojaci potrebovali príbytky a museli si pomôcť prírodnými materiálmi.

Zdroj: www.goodearthnepal.org

 

Materiál dodá okolitá príroda

 

Najlepšie na celej technike výstavby je široká dostupnosť materiálu, ktorý zoženiete ľahko a rýchlo. K realizácií vám stačia vrecia, ktoré naplníte potrebným množstvom hliny či iným prírodným materiálom ako hranatý štrk alebo sopečné kamenivo v rozdrvenej forme. Každý z týchto základných „konštrukčných“ materiálov je zadarmo, dokúpiť si musíte akurát ostnatý drôt, ktorým budete spájať jednotlivé vrecia.

Zdroj: www.goodearthnepal.org


Jednoduchý postup výstavby technikou earthbags :

 

-         vrecia s hlinou alebo iným materiálom naukladáte vo vrstvách na seba

-         aby ste spevnili jednotlivé časti stien, medzi vrstvy vložíte ostnatý drôt

-         pri rovných stenách využite ďalšiu prídavnú stenu, čím zlepšíte spevnenie

-         skladbu stien nakoniec dokončíte aplikovaním omietky vytvorenej z hliny

 

Konkrétny postup sa môže trochu meniť v závislosti od zvolených materiálov a typu príbytku. V každom prípade však ide o postup, ktorý zvládne každý praktický človek, takže nemusíte volať kvalifikovaných stavebníkov. Stačí navštíviť nejaký workshop, kde sa rýchlo zoznámite s celým návodom a získate potrebné znalosti. Takto ušetríte ďalšie náklady, ktoré by ste inak minuli na odmenu pre stavbárov.

Zdroj: www.kudyznudy.sk

 

Earthbags našiel priaznivcov aj u nás

 

Rýchla výstavba, lacné bývanie a podpora trvalo udržateľnej výstavby doviedla k technike earthbags aj Slovákov. Vôbec prvý dom u nás postavili týmto spôsobom aktivisti zo Stromu života, ktorí sa ako uznávaná environmentálna organizácia venujú aj ekobývaniu. Vynikajúci príklad hlineného objektu nájdeme aj v obci Družstevná pri Hornáde, kde stojí šikovný hobití domček schopný ponúknuť zdravé a klasické bývanie.

 

Ekologické domčeky postavené touto šikovnou technikou pribúdajú po celom svete. Ľudia budú čoraz viac vyhľadávať lacné a jednoduché bývanie, pri ktorom nemusia splácať úvery a finančné preťažovať svoj rozpočet. Riešením môžu byť aj hlinené domy, no chce to priniesť nápady na zvýšenie ich komfortu a bezpečnosti. Potom sa možno začnú stavať vo veľkom ako alternatíva voči stereotypnému bývaniu v meste.  

 

Text : Róbert Bosák

Foto : goodearthnepal.org, kudyznudy.sk