Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Eklektické interiéry – keď dizajn búra limity

Napísal Róbert Bosák, 27.07.2016

Niektoré interiérové štýly dokážu popierať všetky zaužívané pravidlá a zbúrať limity, ktoré sa nepodarilo prekonať ani v najmodernejších domácnostiach. Svoje o tom vedia majitelia eklektických interiérov prinášajúcich nový pohľad na nadčasový dizajn.

 

Pokusov o tvorbu nového nadčasového štýlu kombinujúceho pestrofarebné odtiene, klasické materiály a moderné dekorácie vzbudzujúce avantgardný dojem už bolo dosť. Dizajnérom sa síce podarilo prísť s kreatívnymi nápadmi, ktoré do sveta interiérov prinášali niečo nové, no stále tomu chýbala drzosť, asertivita a odvaha vystúpiť z konvenčných trendov. Situácia sa otočila po príchode eklektického štýlu, ktorý prekročil hranice a ukázal príležitosť na zmenu.

Zdroj: www.origima.sk 

 

Dizajn len pre odvážnych

 

Pri premýšľaní nad zariadením interiéru v duchu eklektizmu si najprv musíme zvážiť, či sme ochotní ísť do obrovskej zmeny. Tento štýl sa totiž vyznačuje spájaním prvkov z viacerých smerov, ktoré sú v podstate protipólmi. Výsledkom má byť hľadanie prienikov a vytváranie kontrastu medzi oproti sebe stojacimi charaktermi vybraných štýlov, na základe čoho sa tieto interiéry odporúčajú len odvážnym, ktorí nechajú vyniknúť svoju excentrickú individualitu.

 

Charakter eklektických interiérov : 

 

–        vzbudzujú dojem, že ide o cielene organizovaný chaos

–        ich vzhľad má jediné pravidlo a to nerešpektovať pravidlá

–        poukazujú na históriu, no chcú byť moderné až nadčasové

–        milujú umelecké predmety a dekorácie „nezmyselných“ tvarov

–        vyznačujú sa extravagantnými pestrofarebnými kombináciami

Zdroj: www.elle.cz

 

V hlavnej úlohe originalita a inovácia 

 

Darmo sa ich snažia prirovnávať k štýlu glamour alebo ich pasovať za mladšieho súrodenca bohémskych domácností. Eklektické interiéry v sebe ukrývajú originalitu, s akou sa pri iných štýloch stretneme len ojedinele. Aj keď niekedy nám môžu spomenuté štýly dosť pripomínať, pôsobia ešte pokrokovejšie, pričom dizajnéri idú za hranice, kam sa neodvážia ani pri návrhu bohémskych príbytkov. Paradoxné je, že tento pokrok a inovácia sa dosahuje vďaka novému pohľadu na zladenie historických dizajnových prvkov a oslave starodávnych tradícií.

 

Neboja sa skúsiť bláznivé kombinácie

 

S moderným pohľadom na oslavu histórie v interiéroch súvisí hlavná črta eklektického štýlu, ktorou je schopnosť skombinovať všetky príťažlivé materiály, ktoré sa kedy využívali. Tie sa následne doplnia farbami od výmyslu sveta, vďaka čomu vzniká bláznivé spojenie zamerané na vyzdvihnutie extravagancie. Takýchto kombinácií môže byť hneď niekoľko a na rozdiel od iných štýlov je dovolené preháňať. 


Najvyužívanejšie kombinácie pri návrhoch eklektického dizajnu : 

 

–        zladenie betónových obkladov s drevenými dekoráciami alebo opačne

–        spojenie živých farieb ako žltá, červená a oranžová s čiernou a šedou

–        kombinácia vintage a retro štýlu s industriálnymi dizajnovými prvkami

–        vytváranie kontrastu pomocou nerezových, kamenných a drevených doplnkov

Zdroj: www.elle.cz

 

Pojem eklektizmus je pre mnohých stále španielskou dedinou, čo spôsobuje malý záujem o tento netradičný štýl zo strany našich návrhárov. Skôr či neskôr sa však stane známym a o interiéry zariadené v tomto štýle bude čoraz väčší záujem. Klasické stereotypné trendy totiž začnú nudiť a majitelia budú hľadať pokrokové riešenia búrajúce limity. Práve vtedy nastane čas eklektických interiérov. 

 

Text : Róbert Bosák

Foto : designjihlava.cz, origima.sk, elle.cz