Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Egyptské Mesto Mŕtvych, ktoré hýri životom

Napísal Róbert Bosák, 04.06.2017

Nie je nič neobvyklé, že na bývalých cintorínoch sa postavia bytové zóny s možnosťou bývania pre stovky až tisícky ľudí. Avšak vytvoriť obrovskú štvrť, v ktorej ako domy slúžia prázdne hrobky, to je predsa len výnimočnou špecialitou egyptskej metropoly. 

 

Kým pre niekoho môže byť desivý už len pocit života v blízkosti cintorína, iní si na pietnom mieste dokážu užívať omnoho lepší komfort ako kdekoľvek inde. Takýto prípad sa týka aj početnej skupiny obyvateľov žijúcej v najväčšom Meste Mŕtvych, aké na svete nájdeme. Reč je o káhirskej „mestskej časti“ situovanej na obrovskom cintoríne priamo v metropole Egypta.

Zdroj: featureshoot.com

 

Mesto vzniklo už v 7.storočí

 

Poloha najväčšieho svetového Mesta Mŕtvych sa nachádza na južnej strane Káhiry, presnejšie na pahorku al-Mokattam. Prvé zmienky o obývaní tejto lokality siahajú do 7.storočia, kedy tu vzniklo mesto Al Fusta založené arabskou panovníckou dynastiou. Tá si tu nechala postaviť prvé hrobky určené pre celú rodinu a jej budúcich potomkov. Postupom času sa podoby mesta menili, až z neho vznikol obrovský cintorín, ktorý je obývaný viac živými ako mŕtvymi.

Zdroj: flickr.com

 

Život v Meste Mŕtvych prekvitá

 

Znie to paradoxne, no v Al-Karafe, ako 6-kilometrovú obytnú zónu situovanú na najväčšom islamskom cintoríne pomenovali, čoraz viac prekvitá život. Kedysi to bola chudobná okrajová štvrť s prázdnymi hrobkami, ktoré si nemajetní ľudia privlastnili, no dnes ide o riadnu obytnú zónu. Nielenže sa tu sťahuje stále viac ľudí, medzi jednotlivými hrobkami pribúdajú kaviarne, dielne a školy. Posledné roky tu dokonca jazdí MHD a v domoch z hrobiek zavádzajú vodu, elektrinu a plyn.

Zdroj: archaeological.org

 

Štvrť obýva zhruba pol milióna ľudí

 

Počet obyvateľov v tejto zóne začal výrazne stúpať s príchodom druhej polovice minulého storočia. Masívna vlna prisťahovalcov však prišla v roku 1992, kedy Káhiru zasiahlo dosť silné zemetrasenie. Tisícky ľudí, ktorí stratili domov, tak prišli práve do Mesta Mŕtvych a prázdne hrobky využili na zariadenie svojho nového príbytku. Počet obyvateľov v štvrti sa tak razom vyšplhal až na aktuálnych 500 000.

Zdroj: mapio.net

 

Pri predstavách takéhoto života nám miestami behá až mráz po chrbte. Žiť na cintoríne asi nebude vašim snom a pri čítaní tohto článku ste radi za svoj domov. Na obranu miestnych však môžeme povedať, že Al-Karafa sa už na cintorín ani nepodobá a okrem starých múrov hrobiek a trochu pietnej atmosféry s ním už nemá nič spoločné.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : rodon.cz, featureshoot.com, flickr.com, archaeological.org, mapio.net