Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Dôvera v stavebníctve v septembri opäť poklesla

Napísal Róbert Bosák, 02.10.2020

Jednotlivé odvetvia našej ekonomiky reagujú na dopady pandémie rôzne. Kým niektoré zaznamenávajú plusové čísla a nárast optimizmu, inde aktivita stagnuje a dôvera klesá. Príkladom je stavebníctvo, v ktorom bola nálada počas septembra znovu skeptickejšia.

Zdroj: sipeurope.eu

 

Celková dôvera v slovenskú ekonomiku sa v septembri zvýšila, no nie vo všetkých sektoroch, aspoň tak to vyplýva z najnovších údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR). Ten si v rámci pravidelných konjunkturálnych prieskumov posvietil aj na stavebníctvo. Podľa zistených čísel je práve táto oblasť jednou z tých, ktoré zaznamenali mierny nárast nedôvery.

Zdroj: sipeurope.eu


Indikátor dôvery v stavebníctve sa znížil o 1,5 b.

 

Dôvera v stavebníctve počas septembra nezaznamenala výrazný prepad. Pokles o 1,5 b. však celkový indikátor dôvery v tomto sektore znížil už na úroveň - 42,5 b. Podľa ŠÚ SR sa jedná o výsledok na úrovni 18,5 b. pod dlhodobým priemerom. Priaznivou správou nie je ani to, že indikátor klesol už tretí mesiac po sebe, aj keď vždy iba mierne.

 

Za poklesom je najmä nižšia úroveň objednávok

 

Slabnúca dôvera v stavebníctve má celkom jasné príčiny. Podľa oslovených respondentov sa ako kľúčová ukazuje úroveň objednávok. Indikátor, ktorý monitoruje práve súčasnú celkovú úroveň objednávok, vykázal v porovnaní s augustom zhoršenie o 3 b. Jeho aktuálna hodnota sa tak znížila na - 65 b. Z toho vyplýva aj označenie úrovne objednávok ako nedostatočnej až u 64 % opýtaných.

 

Znížil sa aj indikátor trendu stavebnej aktivity

 

S nižšou úrovňou objednávok automaticky klesá aj aktivita v danom sektore. Indikátor trendu stavebnej aktivity za posledné 3 mesiace sa tak v septembri opäť znížil. Pokles síce dosiahol „iba“ 3 b., no v konečnom dôsledku to znížilo hodnotu tohto indikátora na - 20 b. V praxi to prinieslo zníženie stavebnej aktivity u 24 % respondentov. Zvýšenie pocítilo iba 18 % z nich. Ostatní respondenti hodnotia mieru stavebnej aktivity rovnako ako v auguste.

 

Uvedené čísla vyplývajú z odpovedí 330 opýtaných. Podľa ŠÚ SR sa tohto septembrového prieskumu zúčastnili respondenti zo všetkých segmentov stavebníctva.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: slovak.statistics.sk

Zdroj foto: sipeurope.eu