Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Dôvera v stavebníctve klesala aj v októbri

Napísal Róbert Bosák, 02.11.2020

Domáce stavebníctvo sa už nejaký čas vezie na rastúcej vlne skepsy. Tá sa v októbri ešte viac prehĺbila, aspoň tak to vyplýva z prieskumu, ktorý monitoruje dôveru v stavebnom sektore.

 

Aktuálny stav dôvery v stavebníctve už tradične sleduje Štatistický úrad SR (ŠÚ SR). Ten priniesol v rámci pravidelných konjunkturálnych prieskumov ďalšie čísla odhaľujúce vývoj jednotlivých indikátorov hodnotiacich náladu v tomto odvetví. Tie ale neprinášajú priaznivé správy. Dôvera v stavebníctve totiž klesala aj v októbri a jej pokles sa ešte viac zrýchlil.

 

Najnižšia dôvera od júna 2013

 

Októbrový pokles Indikátora dôvery v stavebníctve sa v porovnaní s predošlým mesiacom citeľne zvýšil. Kým v septembri zaznamenal prepad „iba“ o 1,5 b., v októbri to bolo už 7 b. Jeho úroveň sa tak dostala na -49,5 b., čo je vôbec najmenej od júna 2013. Podľa ŠÚ SR to zároveň posunulo výsledok tohto indikátora na úroveň 25,5 b. pod dlhodobým priemerom.

 

Pokles aj v iných indikátoroch

 

Stavebný sektor nezaznamenáva pokles iba z hľadiska dôvery. Mesačné porovnanie prinieslo mínusové čísla aj pri ďalších indikátoroch. Trend stavebnej aktivity za posledné 3 mesiace sa kvôli poklesu o ďalších 17 b. dostal na úroveň -37 b. Opäť sa nedarilo ani súčasnej celkovej úrovni objednávok, ktorá zaznamenala ďalší prepad. Po poklese o 7 b. skončila na úrovni -72 b.

 

ŠÚ SR upozorňuje, že októbrové výsledky možno považovať iba za čiastočný stav v danom mesiaci. Konjunkturálny prieskum bol totiž vykonaný v období od 1. do 21. októbra 2020 na vzorke 322 respondentov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: slovak.statistics.sk

Zdroj foto: archiproducts.com