Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Dom roka 2023 vo Veľkej Británii

Napísal Róbert Bosák, 15.01.2024

Stovky projektov, 6 finalistov, 1 víťaz. Tradičná britská súťaž o titul „dom roka“ má za sebou ďalší ročník. Prestížne prvenstvo putovalo do Tottenhamu.

Green House, Zdroj: Kilian O´Sullivan


Kráľovský inštitút britských architektov (RIBA) udeľuje cenu pre najlepší rodinný dom na Britských ostrovoch od roku 2013. Vo vlaňajšom finále sa o titul House of the Year pobilo 6 autentických projektov. Spomedzi 5 anglických a 1 škótskeho zástupcu zožal najväčší úspech Green House.

Green House, Zdroj: Kilian O´Sullivan


Rodinná rezidencia so zelenou oázou


Cenu pre britský dom roka 2023 si od zástupcov RIBA prevzal ateliér Hayhurst & Co. Dielo londýnskych architektov zaujalo porotu viacerými prednosťami. V čase zvýšeného dôrazu na zakomponovanie živej vegetácie do stavieb a ich exteriérov spĺňa návrh domu označovaného za zelenú oázu jednu z hlavných požiadaviek pri výbere víťaza. Tottenhamský Green House si právom získal prívlastok „mestský skleník“. Okrem nádvoria sú živé rastliny a nízke kry aj na terase spájajúcej exteriér s presvetlenými vnútornými priestormi. Zelený charakter interiéru zvýrazňuje mohutné oceľové schodisko v zemitom zelenom prevedení. Vzhľad schodiska, po ktorom sa dá dostať z kuchyne, jedálne a obývačky na prízemí k spálňam na poschodí, z neho robí ústredný dizajnový prvok celého prízemného átria slúžiaceho ako spoločenský priestor.

Green House, Zdroj: Kilian O´Sullivan


Nízky rozpočet, udržateľné materiály


Živá zeleň v interiéri, na terase aj na nádvorí je iba jedným z prvkov, ktoré formujú zelený charakter domu. Architekti kládli dôraz na udržateľnosť aj pri výbere materiálov. O zdravú vnútornú mikroklímu a lepšie tepelnoizolačné vlastnosti stavby sa starajú CLT panely. Ich svetlo-drevený vzhľad dopĺňajú gumené podlahy z recyklovaného korku. Odolnosť domu a jeho konštrukcií zvyšujú betónové bloky, ktoré s CLT panelmi prispievajú k energetickej efektivite stavby. Použitie prírodných a recyklovaných materiálov pomohlo znížiť aj náklady na výstavbu. Šetrná je aj prevádzka domu. Úsporu energie zabezpečujú fotovoltické panely a tepelné čerpadlá.

Green House, Zdroj: Kilian O´Sullivan


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: Kilian O´Sullivan