Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Corian – umelý kameň pre náročných dizajnérov

Napísal Róbert Bosák, 13.12.2016

Tvarovateľnosť, za akú by sa nehanbili ani plastické hmoty, zdravotne neškodný viac ako drevo a elegantný ako mramor či žula. A predsa ide len o umelú imitáciu kameňa, aj keď jeho vzhľad a vlastnosti lákajú najnáročnejších dizajnérov odmietajúcich atrapy.

 

Spomedzi kamenných materiálov, či už tých prírodných alebo ich umelých napodobenín, si špičkoví dizajnéri vyberú skôr tie prvé. V prípade možnosti pracovať s corianom svoj výber radi prehodnotia a siahnu po umelom kameni, ktorý v oblasti dizajnu a architektúry ponúka celkom nový rozmer tvorivosti.

Zdroj: www.blasiusinc.com

 

Umelý kameň pre náročných

 

Výroba corianu podlieha prísnym hygienickým normám, ktoré dohliadajú na nezávadnosť materiálu. S tým súvisí jeho spracovanie, pri ktorom dochádza ku kombinácii prírodných minerálov s akrylovými polymérmi. Vďaka týmto prvkom však materiál nedisponuje iba čistotou, ale takisto mnohými pozitívami umožňujúcimi vytvárať zložité dizajnérske návrhy.

 

Pozitíva corianu :

 

- tvarovateľnosť, je vhodný na všetky netypické tvary

- neporéznosť, povrch corianu je úplne jemný a hladký

- odolnosť, vydrží aj v najnáročnejších podmienkach

- variabilita, vyrába sa v desiatkach farebných prevedení

Zdroj: www.ukworktopsdirect.co.uk

 

Stabilné miesto v interiérovom dizajne

 

Špecifické vlastnosti corianu nie sú vyhľadávané len tak náhodou a tento materiál si medzi dizajnérmi získal popularitu už dávnejšie. Vďaka tomu ho využívajú pri návrhoch interiérov v rôznych štýloch, veľkostiach či dispozíciách. Podľa spôsobu využitiu sa hodí do všetkých miestností, v ktorých môže ponúknuť kúsok (ne)falšovanej elegancie.

 

Najčastejšie využitie corianu v interiéroch :

 

- pri výrobe nábytku

- ako sanitárna technika

- kuchynské pracovné dosky

- súčasť obkladov na steny

Zdroj: www.amosdesign.eu

 

Materiál je vyhľadávaný aj pri návrhoch exteriéru

 

Netrvalo dlho a po pribúdajúcich pochvalách corianu v interiéroch sa materiál začal testovať aj na záhradách a vonkajších častiach budov. Dodnes si ho spájame hlavne s fasádami, kde sa stará o odolný a zároveň príťažlivý obvodový plášť. Z dôvodu väčšej finančnej náročnosti je však využívaný viac na obchodných a administratívnych budovách, ktorých majitelia si ho môžu skôr dovoliť.  

 

Najznámejšie budovy sveta, kde využili corian na fasáde :

 

Hotel Seeko (Bordeaux) – Hotel, ktorý svojim snehobielym prevedením vzbudzuje úžas už z diaľky. Žiarivá fasáda je ozdobená práve corianom, ktorý zároveň pomáha jej odolnosti.

Zdroj: www.hotel-r.net

 

Klinika BeauCare (Belgicko) – Corian na fasáde sa preslávil aj v prípade jednej belgickej estetickej kliniky. Keď už vyzerá pekne a hladko pokožka pacientov, zaslúži si to aj fasáda objektu.

Zdroj: www.architectennv.be

 

Využitie corianu vo svete je celkom bežné, no u nás si stabilnú pozíciu získava dosť ťažko. Spôsobené to je konzervatívnym postojom väčšiny dizajnérov, no jeho popularite nepomáha ani vyššia cena. Ak ho už predsa len nájdeme, takmer vždy ide o nejaké interiérové doplnky.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : conceptkitchensislington.co.uk, blasiusinc.com, ukworktopsdirect.co.uk, amosdesign.eu, hotel-r.net, architectennv.be