Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Čiperova vila v Zlíne sa premení na kultúrne a kreatívne centrum

Napísal Róbert Bosák, 01.02.2024

Mestu Zlín stále chýba miesto, kde by pod jednou strechou prebiehali rôzne vzdelávacie a tvorivé programy pre umelcov a mladé kreatívne talenty. Situácia sa zmení po obnove Čiperovej vily. Historický objekt sa stane sídlom kultúrneho a kreatívneho centra.


Čiperova vila je súčasťou mapy Zlína od roku 1942. Dvojkrídlovú stavbu si v rokoch 1939-1942 nechal postaviť vtedajší zlínsky starosta Dominik Čipera. Tehlová budova navrhnutá architektom Vladimírom Karfíkom je od roku 1947 využívaná ako sídlo detského domova. Po ukončení pripravovanej rekonštrukcie už tento účel plniť nebude.

Čiperova vila, Zdroj: zam.zlin.eu


Komplexná obnova vrátane exteriéru


Priestory Čiperovej vily sú pre detský domov a jeho kapacity veľké. Mesto chce zužitkovať dostatočne veľký priestor na vytvorenie väčšieho kultúrneho centra. Zahŕňať bude expozíciu prezentujúcu modernú zlínsku architektúru z 2. polovice 20. storočia. V zrekonštruovaných priestoroch sa zriadia ateliéry a učebne, v ktorých budú môcť umelci, remeselníci, dizajnéri aj tvorcovia audiovizuálneho obsahu rozvíjať svoj talent. Okrem komplexnej renovácie budovy prebehnú práce aj v exteriéri a v priľahlom záhradníckom dome. Počíta sa s novým plotom, terasou, altánkom a obnovenou príjazdovou cestou.


Nové centrum sa otvorí na jeseň 2025


Prvé rekonštrukčné práce majú prebehnúť približne v polovici tohto roka. Premena Čiperovej vily na nové kultúrne a kreatívne centrum potrvá viac ako rok. Jeho otvorenie je predbežne naplánované na jeseň 2025. Realizácia projektu si vyžiada celkové náklady viac ako 180 mil. Kč. 100-miliónová čiastka má byť uhradená z prostriedkov získaných zo zdrojov Národního plánu obnovy. Správu nového centra bude mať na starosti Baťův Institut.

Čiperova vila, Zdroj: zam.zlin.eu


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: zam.zlin.eu