Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Čínska spoločnosť mení keramický odpad na recyklované tehly

Napísal Róbert Bosák, 04.01.2024

Čína patrí dlhodobo medzi najväčších producentov keramického odpadu. Jeho približná ročná produkcia dosahuje 18 mil. ton. Znížiť ju chce firma Yi Design. Z odpadu vyrába recyklované tehly.


Problém s nadbytočným keramickým odpadom trápi viaceré čínske mestá. K najzaťaženejším lokalitám patrí Ťing-te-čen (Jingdezhen) v provincii Ťiang-si (Jiangxi). Viac ako miliónové mesto známe ako ázijská metropola keramiky, v ktorej sa vyrába porcelán od 17. storočia, má viaceré legálne aj nelegálne skládky. Odpad, ktorý sa nezmestí na skládky, je zakopávaný pod zem. Jeho nadbytok sa pokúša redukovať čínska spoločnosť Yi Design, ktorá v Ťing-te-čene prevádzkuje továreň na výrobu tehál z tohto odpadu.

Zdroj: ifdesign.com


97 % tehly tvorí odpad


Yi Design využíva na výrobu tehál YiBrick materiál, ktorý spracúva z odpadu nazbieraného od výrobcov, resp. spracovateľov keramiky. Každá tehla obsahuje až 97 % odpadu, ktorý sa s pomocou špeciálneho neorganického prípravku spája a melie na ucelený materiál. Ten slúži na výrobu tehál a glazovaných dlaždíc, ktoré sa vyznačujú pevnosťou a odolnosťou. Tehly s pórovitým povrchom neobsahujú cement ani plasty.

Zdroj: ifdesign.com


Vodopriepustný materiál


Kombinácia použitého materiálu a spôsobu výroby dodáva recyklovaným tehlám vlastnosti vhodné na využitie pri realizácii špecifických konštrukcií. YiBrick disponuje veľmi dobrou nasiakavosťou, čo materiál predurčuje k využitiu v oblastiach s vysokým množstvom zrážok. Vodopriepustné tehly s poréznym povrchom lepšie vsakujú dažďovú vodu. Vďaka tomu sa uplatnia aj ako materiál vhodný na výstavbu domov alebo budov situovaných v oblastiach so zvýšenou povodňovou aktivitou.

Zdroj: ifdesign.com


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: ifdesign.com