Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Čínska cenzúra architektúry alebo len snaha o lepšiu urbanizáciu ?

Napísal Róbert Bosák, 05.03.2016

Zásahy čínskych politikov do architektúry v krajine nie sú žiadnou novinkou. Nedávno však predstavili kontroverzný návrh, ktorý je mnohými vnímaný ako pokus o cenzúru, pretože v prípade jeho uplatnenia môže reálne obmedzovať prácu architektov.  

Zdroj: www.archiweb.cz

 

Čínska architektúra priniesla v posledných rokoch viacero fascinujúcich budov a mnohé diela vzbudili pozornosť aj na medzinárodnom poli. Väčšina z nich si získala obdiv vďaka svojmu netradičnému vzhľadu, ktorý potvrdil talent a nekonečnú kreativitu svetových návrhárov. Ak ste priaznivcom modernej architektúry, určite vám neunikli stavby v tvare mince, lotosového kvetu, čajníka či nohavíc. Kým jedni považujú tieto excentrické objekty za vrchol súčasného stavebníctva, čínska vláda dala jasne najavo svoj nesúhlas s podobnými projektmi.

Zdroj: www.designmagazin.cz

 

Kontroverzný návrh o mestskom rozvoji

 

O zákaze stavať netypické budovy, ktoré sa svojim dizajnom vymykajú bežnému štandardu, sa v Číne hovorilo už dávnejšie. V roku 2014 boli stavby tohto typu označené prezidentom za čudné a údajne nevhodné pre urbanistické riešenia v čínskych mestách. Po vyhláseniach o ich zákaze ostalo nejaký čas ticho, no koncom februára sa kontroverzná téma dostala opäť na stôl a politická elita začala s obhajobou paradoxného návrhu.

Zdroj: www.worldarchitecture.org

 

Koniec čudným stavbám v Číne

 

Keďže čínska vláda plánuje zaviesť nové pravidlá o mestskom rozvoji a snaha o skvalitnenie urbanizácie naberá na obrátkach, verejnosti bol predstavený nový návrh. Jeho obsah dopĺňa aj klauzula o architektúre čínskych miest, ktorá má byť primeraná, ekologická a estetická, čo je podľa prezidenta v prípade niektorých budov presne naopak. Niektoré mestá totiž financovali zbytočne veľké a predražené stavby, ktoré politici považujú za čudné a nevhodné. Vláda však zabúda na jednu veľkú prekážku, ktorá vyplýva z definície toho, čo je čudná architektúra. To môže spôsobiť problémy a vytvárať tak o Číne obraz, že začala s cenzúrou v stavebníctve.

Zdroj: www.designmagazin.cz

 

Skrýva sa za návrhom pokus o cenzúru ?  

 

Odsúdenie niekoľkých stavieb v najväčších čínskych mestách môže mať viacero dôvodov. Tým hlavným môže byť skrytý bojkot proti tvorbe zahraničných architektov, veď väčšinu budov označených za čudné navrhli umelci z Európy. Napríklad sídlo štátnej televízie, ktoré pripomína nohavice, je dielom Holanďana. Takisto napodobeniny parížskej Eiffelovky alebo Bieleho domu boli postavené v spolupráci so zahraničnými partnermi. Na základe toho sa dá dedukovať, že cieľom vlády nie je len urbanizácia vracajúca mestám čínsky architektonický rukopis, ale takisto cenzúra zahraničných návrhárov. 

Zdroj: www.worldarchitecture.org

 

Ak sa nový čínsky návrh o mestskom rozvoji uplatní v praxi, modernej architektúre v krajine to pristihne krídla. Je viac ako pravdepodobné, že excentrické stavby zvýrazňujúce jednotlivé mestá viac nebudú pribúdať, čo je na škodu celej svetovej architektúry. Na druhej strane, Čína ako suverénny štát má právo ochraňovať svoju vlastnú kultúru, ktorej súčasťou je svojský štýl výstavby. V takomto prípade sa ale budú musieť vysporiadať s útokmi zahraničia, ktoré bude tento krok považovať za cenzúru.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : archiweb.cz, designmagazin.cz, worldarchitecture.org