Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Čína pokračuje v obmedzovaní západných vplyvov v architektúre

Napísal Róbert Bosák, 30.03.2016

Snaha popredných čínskych štátnikov o skoncovanie s cudzími prvkami v architektúre pokračuje. Ak sa presadí zákaz nezvyčajných zahraničných názvov stavieb, pôjde už o druhý krok vedúci k zásahom politikov do miestnej architektúry a urbanizmu.

Zdroj: www.milujemcestovanie.sk


Nedávno sme vám priniesli článok o záujme čínskej vlády nariadiť zákaz výstavby „čudných“ stavieb. Predstavitelia krajiny tak avizovali svoj zámer obmedziť realizáciu nehnuteľností v netypických tvaroch, ktoré údajne kazia tradičný čínsky štýl architektúry. Zdá sa, že vláda ešte neskončila a po najnovšom chce zrušiť aj niektoré excentrické zahraničné názvy budov a miest.  

Zdroj: www.standard.co.uk


Koniec divnej architektúry v krajine 

 

Len pred niekoľkými týždňami vo februári bolo vydané nariadenie o zastavení výstavby netypických budov prinášajúcich rôzne západné vplyvy. Už teraz stojí v čínskych mestách mnoho veľkých a čudných objektov ako napríklad budova v tvare deravej mince, lotosového kvetu, veľkých nohavíc, eiffelovky alebo bieleho domu. Vláda viac nechce, aby stavby tohto typu dopĺňali panorámu miest a ich realizácií dala stopku.  

 

Na rad prichádzajú názvy budov a ulíc

 

Nezvyčajné stavby navrhnuté zahraničnými architektmi nie sú jediné, ktoré štátnikom vadia. Na rad prichádzajú názvy budov, ulíc alebo dokonca celých miest, ktoré sa nesú v západnom štýle a vzbudzujú dojem, že zahraničné jazyky ovládli domácu kultúru. Na základe toho sa nechal jeden z ministrov počuť, že tieto pomenovania končia a čoskoro ich zmení na čínske.

 

Vybrané zahraničné názvy nehnuteľností a miest :

 

Eton Town – anglicky pomenovaná veža sídli v meste Šu-čou

 

Hotel Galaxy – ďalšou budovou so zahraničným názvom je šanghajský hotel

 

Hallstatt – mesto v juhočínskej provincii nesie názov po rakúskom meste

 

Merlin Champagne Town – obytný dom s exkluzívnym názvom stojí v Pekingu


Chateau Edinburgh – na názov čínskej budovy sa dostala aj francúzsko-škótska kombinácia

 

Zatiaľ chcú meniť len extrémne názvy

 

Iniciatíva zmeny zahraničných názvov na domáce čínske sa netýka každého jedného prípadu. Na začiatok má mať opatrenie účinnosť iba pri tých najextrémnejších názvoch, ktoré sú príliš zvučné a pre čínsku kultúru vraj nevhodné. Zo spomínaných pomenovaní sa tak na blížiacu zmenu názvu môžu pripraviť práve Merlin Champagne Town či Chateau Edinburgh. 


Rozšíreným globálnym vplyvom podlieha každá krajina a ani čínska veľmoc nie je výnimkou. Jej predstavitelia sa rozhodli chrániť svoju kultúru, jazyk aj architektúru práve touto formou. Síce ide o metódy zaváňajúce cenzúrou, no ako suverénnej krajine im nikto nemôže uprieť právo na takéto konanie. Veď predstavme si sami, či by sa nám páčilo nazývať naše budovy, ulice a mestá anglickými, nemeckými alebo inými zahraničnými pomenovaniami.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : milujemcestovanie.sk, standard.co.uk