Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Certifikáty pre zelené budovy – 1.časť

Napísal Róbert Bosák, 16.05.2015

V oblasti stavebníctva sa udeľuje viacero druhov certifikátov, na základe ktorých získajú konkrétne nehnuteľnosti istý titul. Medzi niekoľkými druhmi certifikátov nájdeme aj také, ktoré sa zameriavajú práve na ocenenie zelených budov.

Zdroj: www.techrepublic.com


Certifikačných systémov orientovaných na ekologický profil stavby je na svete viacero, no zopár ich medzi tými ostatnými jednoznačne vyniká. Jedným z nich je aj LEED, ktorý sa udeľuje tým najlepším budovám postaveným v zelenom štýle ponúkajúcim úsporu a väčší súzvuk stavby so životným prostredím. Nakoľko tento certifikát nie je na Slovensku známy každému a informovanosť o ňom nie je veľmi veľká, ideme si o ňom v krátkosti povedať to najpodstatnejšie.

Zdroj: www.techrepublic.com


Prestížny aj napriek krátkej histórií


Udeľovanie LEED certifikátu nemá veľmi dlhú históriu a začalo sa s ním len v roku 2000. Aj za tento krátky čas sa stal celosvetovo vyhľadávaným a v súčasnosti je ním ocenených viac ako 20 000 budov po celom svete, čo ho radí k tým najprestížnejším. Celkovo sa udeľuje na viacerých úrovniach a pokiaľ získa daný objekt LEED Gold alebo LEED Platinum, tak sa môže automaticky zaradiť k tým najlepším zeleným stavbám.

Zdroj: www.sfcitizen.com


Americká jednotka medzi certifikátmi pre budovy


Spomedzi všetkých amerických certifikátov udeľovaných stavebným objektom je práve LEED vnímaný ako ten najvýznamnejší. Spôsobené to je tým, že ho môže získať akákoľvek verejná budova postavená v zelenom štýle. Keďže ekologické stavby sú sami o sebe považované za najkvalitnejšie typy súčasných nehnuteľností, vysoká popularita tohto certifikátu je úplne pochopiteľná.

Zdroj: www.constructionweekonline.com


Najviac sa udeľuje v USA


Nakoľko LEED prichádza z USA, najviac certifikovaných nehnuteľností nájdeme práve tam. V mnohých amerických metropolách ho získali administratívne centrá, moderné školy, úrady alebo napríklad nemocnice. V súčasnosti však rýchlo pribúda budov so značkou LEED aj v Európe a Ázií, kde sa dajú zrátať hneď v niekoľkých tisícoch. Prestížny certifikát si našiel miesto aj na Slovenku a ako prvej našej stavbe bol udelený trenčianskej výrobnej hale AU Optronics patriacej taiwanskému výrobcovi LCD panelov.

Zdroj: www.zumtobel.com

Ohlasy na LEED certifikát zo strany odborníkov aj laickej verejnosti sú prevažne pozitívne, takže jeho budúcnosť vyzerá sľubne. Autori developerských projektov sa ho snažia získať z viacerých dôvodov, no tým hlavným je zvýšenie ceny hodnoty svojho objektu. Úmerne s pribúdajúcim počtom ocenených nehnuteľností sa bude naďalej zvyšovať jeho význam, na základe čoho sa dá právom očakávať rastúci záujem o jeho získanie.


Text : Róbert Bosák

Foto : techrepublic.com, sfcitizen.com, constructionweekonline.com, zumtobel.com