Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny vstupeniek do knižníc, múzeí a zoo v EÚ vzrástli o 4 %

Napísal Róbert Bosák, 22.08.2023

Niekoľkoročný trend zdražovania vstupeniek do kultúrnych inštitúcií pretrváva ďalej. Návštevníci knižníc, múzeí a zoologických záhrad v EÚ museli platiť vyššie vstupné aj vlani. Medziročný rast cien vstupeniek sa vyšplhal na 4 %.

 

Miera zdražovania vstupného do európskych knižníc, múzeí a zoo si udržiava stabilné tempo. 4 % medziročný nárast je len o niečo vyšší ako výsledky z predchádzajúcich rokov. V období pred pandémiou (2018-2019) dosahoval úroveň 3 %. V roku 2020 zaznamenal 2 % rast, ktorý bol najnižší za 5 rokov. O rok neskôr sa vrátil na úroveň 3 %. V roku 2022 sa ceny vstupného do knižníc, múzeí a zoologických záhrad v EÚ medziročne zvýšili o 4 % a zaznamenali jeden z najvyšších nárastov.

Zdroj: pixabay.com

 

Najvyšší rast cien zaznamenalo Poľsko

 

Najvyšší medziročný rast cien vstupeniek bol vlani zaznamenaný u nášho severného suseda. Poliaci a návštevníci prichádzajúci do Poľska si museli priplatiť za vstupenky do kultúrnych inštitúcií a zoologických záhrad priemerne o 18 %. Vyšší dvojciferný nárast zaznamenalo aj Írsko (+15 %). Za Poľskom a Írskom sa na 3. mieste v rebríčku členských krajín s najvyšším medziročným rastom cien vstupného objavila Litva (+14 %).

 

Ceny vstupeniek sa znížili iba na Malte

 

Z 27 členských štátov EÚ zaznamenala medziročný pokles iba Malta. Návštevníci tamojších knižníc, múzeí a zoologických záhrad vlani zaplatili za vstupenky priemerne o 3 % menej ako v roku 2021. Zdražovaniu sa vyhol aj Cyprus a Luxembursko. V oboch členských krajinách ostali ceny vstupného na rovnakej úrovni ako v roku 2021. Len veľmi mierny medziročný rast zaznamenala trojica štátov Grécko, Holandsko a Portugalsko, kde sa ceny vstupného zvýšili o 1 %.

Zdroj: pixabay.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

Zdroj foto: pixabay.com