Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny prenájmov v EÚ vzrástli v 1. kvartáli štvrťročne aj medziročne

Napísal Róbert Bosák, 08.08.2023

Ceny prenájmov v členských štátoch EÚ sa zvyšujú nepretržite niekoľko rokov. V raste pokračovali aj v úvode roka 2023. V 1. štvrťroku zaznamenali štvrťročný aj medziročný nárast.

Zdroj: pixabay.com

 

Štvrťročný nárast dosiahol 0,9 %

 

Ceny nájomného za prenajaté byty a rodinné domy v členských krajinách EÚ zaznamenávajú dlhodobo stabilný rast bez väčších výkyvov. Pretrvávajúci trend potvrdili aj údaje Eurostatu za 1. štvrťrok 2023. Prenájmy na bývanie v EÚ boli v 1. kvartáli drahšie priemerne o 0,9 % ako v záverečnom kvartáli minulého roka.

 

Medziročný nárast necelých 3 %

 

Plusové čísla boli v 1. kvartáli zaznamenané aj v medziročnom porovnaní. Medziročný nárast obvykle dosahuje vyšší výsledok ako ten štvrťročný. V 1. tohtoročnom štvrťroku sa dostal na úroveň 2,9 %. Uvedený výsledok patrí z hľadiska vývoja priebežného medziročného nárastu cien prenájmov za 1. štvrťroky medzi vyššie.  

 

Od roku 2010 ceny stúpli o 20 %

 

Nepretržitý niekoľkoročný rast sa prejavil aj v dlhodobom horizonte. Podľa čísel Eurostatu sa ceny prenájmov v EÚ od roku 2010 zvýšili až o pätinu. 20 % zvýšenie bolo v porovnaní s nárastom cien rezidenčných nehnuteľností na predaj výrazne nižšie. Byty a domy na predaj sa v rovnakom sledovanom období zvýšili o 46 %.

Zdroj: pixabay.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

Zdroj foto: pixabay.com