Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny nehnuteľností v EÚ zaznamenali ďalší štvrťročný pokles

Napísal Róbert Bosák, 07.08.2023

Výraznejšie zlacňovanie na európskom realitnom trhu neprichádza. Ceny nehnuteľností v EÚ sa v štvrťročnom porovnaní znížili len o niekoľko desatín percenta. Pokles bol ešte nižší ako v predchádzajúcom hodnotenom období.

Zdroj: pixabay.com


Štvrťročný pokles druhýkrát za sebou

 

Podľa štatistík Eurostatu sa priemerná cena bytov a domov v EÚ v 1. štvrťroku 2023 znížila v porovnaní so 4. štvrťrokom 2022 o 0,7 %. Uvedený výsledok potvrdil dlhodobo očakávaný trend postupného poklesu cien. Ich priemerná hodnota sa úvodnom kvartáli tohto roka znížila druhýkrát za sebou. V porovnaní s predošlým monitorovaným obdobím priniesla spomalenie zlacňovania bytov a domov. V 4. štvrťroku 2022 bol štvrťročný pokles cien nehnuteľností na bývanie v EÚ dvojnásobne vyšší a s hodnotou 1,4 % sa zaradil medzi najvyššie výsledky za posledné roky.

 

Medziročný rast dosiahol necelé 1 %

 

Prognózy analytikov, ktorí predpovedali výraznejší, resp. dlhodobý pokles cien nehnuteľností, vyvracia aj medziročné porovnanie. V ukazovateli, ktorý hodnotí priebežný medziročný vývoj priemernej ceny bytov a domov, sa v 1. štvrťroku 2023 objavili plusové čísla. Medziročný rast dosiahol úroveň 0,8 %. Výsledok za 1. tohtoročný kvartál naznačuje, že obdobie rýchlejšieho zdražovania sa s príchodom nového roka na istý čas zastavilo. Viacerí analytici predpovedajú, že po opakovanom štvrťročnom poklese nastane podobný trend aj v medziročnom porovnaní. 

 

Od roku 2010 nárast cien do 200 %

 

Naplnenie prognóz o výraznejšom poklese cien by zvrátilo dlhodobý trend zdražovania bytov a domov. Ceny nehnuteľností na bývanie začali rásť rýchlejším tempom v rokoch 2013-2014, odkedy zaznamenávali takmer nepretržitý rast až do 2. polovice minulého roka. Od roku 2010 sa zvýšili v 24 členských štátoch EÚ. Niektoré z nich zaznamenali vyše dvojnásobný nárast. Najvyššiu mieru rastu dosiahlo Estónsko, kde sa ceny nehnuteľností na bývanie od roku 2010 zvýšili až o 200 %. Za Estónskom sa so 180 % nárastom umiestnilo Maďarsko nasledované ďalšími 2 pobaltskými krajinami, Luxemburskom, Českom a Rakúskom.

Zdroj: pixabay.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

Zdroj foto: pixabay.com