Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny nehnuteľností na bývanie v Nemecku zaznamenali najvyšší prepad od roku 2000

Napísal Róbert Bosák, 27.10.2023

Nemecký štatistický úrad Destatis monitoruje vývoj cien rezidenčných nehnuteľností od roku 2000. Za viac ako 20 rokov eviduje niekoľko štvrťrokov s výrazným medziročným poklesom. V žiadnom z nich nebol prepad cien vyšší ako v 2. kvartáli 2023.

Berlín, Zdroj: pixabay.com


Medziročný pokles takmer o 10 %


2. tohtoročný kvartál priniesol v historickej tabuľke štvrťrokov s medziročným poklesom cien nehnuteľností na bývanie v Nemecku nové maximum. Nemeckým bytom a rodinným domom na to stačil pokles cien o menej ako desatinu. Podľa čísel Destatisu sa ceny nehnuteľností na bývanie v období od apríla do júna 2023 znížili v porovnaní s rovnakým obdobím predošlého roka o 9,9 %. Ide o najvyšší medziročný pokles, aký štatistický úrad eviduje od začiatku meraní v roku 2000.


Štvrťročný pokles prekročil 1 %


Výsledky za 2. kvartál 2023 priniesli mínusové čísla aj v štvrťročnom porovnaní. V tom bol pokles výrazne nižší. Ceny nemeckých obytných nehnuteľností sa v porovnaní s 1. kvartálom tohto roka znížili o 1,5 %. Výsledok za 2. kvartál je jeden z najvyšších štvrťročných poklesov za posledné roky. Pod dosiahnutie vyše 1 % priemerného poklesu sa podpísali najmä nemecké veľkomestá Berlín, Hamburg a Mníchov, kde byty a rodinné domy zdražujú rýchlejšie ako na vidieku a v malých mestách.


Ceny znižuje zvyšovanie úrokov


Nemeckí analytici sa zhodujú, že zásadným faktorom tlačiacim ceny obytných nehnuteľností nadol je vývoj na hypotekárnom trhu. Ten bol v priebehu 1. polroka ovplyvnený rastom úrokových sadzieb, ktorých dlhodobý nárast znížil dostupnosť bytov aj rodinných domov. Spomalenie predaja viedlo k znižovaniu cien, ktoré bolo v 2. kvartáli tohto roka v medziročnom porovnaní rekordné. Analytici nevylučujú, že medziročný prepad cien môže v ďalších kvartáloch znovu atakovať či dokonca predbehnúť 10 % hranicu.

Hamburg, Zdroj: pixabay.com


Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR – teraz.sk, Destatis – destatis.de

Zdroj foto: pixabay.com