Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny kancelárií sú stále nízke

Napísal Róbert Bosák, 02.10.2014

Pri každom poklese cien istého typu nehnuteľností sa zmení aj celkový vývoj realitného trhu. Jeho súčasť tvoria aj kancelárske priestory, ktoré sú v posledných mesiacoch ostro sledované kvôli prepadu cien. Novinky ohľadom cenového vývoja týchto priestorov zaujali aj nás.


Kancelárie boli v posledných rokoch vyhľadávané nadmieru a istou mierou prispievali k oživeniu realitného trhu. S pribúdajúcimi podnikateľskými subjektmi narastal aj počet obsadených kancelárií a developeri reagovali na zvýšený dopyt výstavbou nových priestorov. V najväčších slovenských mestách vznikli nové biznis centrá, postavilo sa obrovské množstvo polyfunkčných komplexov a rekonštrukciou prešli tisícky objektov po celej krajine. Záujem o kancelárie sa však v poslednom období vytratil a kupovaniu či prenajímaniu priestorov zatiaľ nepomáhajú ani ceny blížiace sa ku dnu.


Lacnejší predaj 


Záujemcovia o kúpu voľného priestoru majú v dnešnej dobe podstatne väčší výber ako tomu bolo niekedy. Nových kancelárií pribudlo viac ako sa predalo a to bez výnimky aj v hlavnom meste, takže širšia ponuka kancelárií (aj v novostavbách) je reálnou súčasťou realitného trhu. Tak 5 rokov dozadu bola cena pod 1000€/m2 v Bratislave iba výnimkou, dnes nájdeme bežne priestory s cenou 800-1200€/m2.  

Zdroj: www.mydva.sk


Nižší aj prenájom


S poklesom cien predaja kancelárií súvisí samozrejme aj prenájom. Za posledný rok klesli ceny priemerne o 1€ a tento trend pokračuje aj v tomto roku. Menšiemu dopytu sa nevyhli ani naše najväčšie mestá. V Bratislave sa v súčasnosti prenajíma do 15€/m2 v centre mesta, tie najlukratívnejšie priestory majú 17€/m2. V zvyšných regiónoch si zoženiete kanceláriu v novostavbe pokojne aj pod 10€.

Zdroj: www.mydva.sk


Pokles vo väčšine Európy


Nízke ceny administratívnych a kancelárskych priestorov „postihol“ väčšinu európskych krajín a výnimkou nie sú ani ekonomickí lídri kontinentu. V Berlíne, Viedni alebo Franfurkte sa dočkali viac ako 25% poklesu a metropoly našich najbližších susedov si už zvykli na každoročné zníženie cien trvajúce piaty rok za sebou. Paríž a Londýn, ktoré sú dlhodobo baštou trhu s nehnuteľnosťami si udržiavajú stabilné čísla s minimálnymi odchýlkami od priemeru, no ak by sme sa pozreli do predmestských štvrtí, našli by sme dostatok podhodnotených priestorov, ktoré sú dlhší čas neobsadené, takže ich znížené ceny sú prirodzené.

Zdroj: www.stavea-interier.sk


Hlavné dôvody pádu cien :


-         postavilo sa príliš veľa nových objektov, ktoré ostali neobsadené a stoja nevyužívané

-         realitný trh sa celkovo spomalil, čo sa najviac odrazilo na záujme o kancelárie

-         rozmáha sa internetové podnikanie, pri ktorom nie je kancelária vždy nutná

-         stúpajúce náklady na odvody a réžiu nútia podnikateľov využívať staršie priestory

Zdroj: www.designby.sk


Aj objekty so stúpajúcou cenou


V celej Európe vrátane Slovenska nájdeme množstvo priestorov, ktorých hodnota pravidelne narastá. Tieto objekty nemajú problém s nízkym dopytom, pretože majú viacero atribútov, na základe ktorých je o ne neprestajný záujem. Skvelá poloha, luxusné vybavenie a modernizácia objektu sú hlavnými faktormi podporujúcimi rast ceny. Takýchto nehnuteľností je však výrazne menej ako tých zlacnených, takže nestačia udržiavať štatistiky na úrovni spred niekoľkých rokov.

Zdroj: www.dizajne.sk


Vlastníci kancelárií nie sú určite nadšení zo súčasného vývoja trhu, no pre záujemcov o kúpu alebo prenájom môže byť práve teraz jedno z najvhodnejších období. Kurz cien sa môže kedykoľvek otočiť a ceny sa opäť začnú škriabať hore, takže čakania na ešte väčší prepad hodnoty kancelárskych priestorov nemusí byť rozumným riešením. Ak sa však predaj a prenájom podarí rozhýbať, realitný sektor sa vráti do svojich starých koľají a kancelárie budú dopytované aj napriek vyšším cenám.  


Text : Róbert Bosák

Foto : mydva.sk, stavea-interier.sk, designby.sk, dizajne.sk