Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny domov vo Veľkej Británii zaznamenali najvyšší pokles za 12 rokov

Napísal Róbert Bosák, 14.08.2023

Briti si môžu zaobstarať dom opäť o niečo lacnejšie. Priemerná cena rodinných domov vo Veľkej Británii sa po májovom poklese znížila aj v júni. Medziročný pokles dosiahol najvyšší výsledok za 12 rokov.

Zdroj: pixabay.com

 

Ceny domov sa znížili priemerne o 2,6 %

 

Podľa údajov, ktoré zverejnil najväčší britský poskytovateľ hypotekárnych úverov Halifax, sa priemerná cena domov na Britských ostrovoch v júni 2023 znížila o 2,6 %. Júnový výsledok naznačil nastupujúci trend zlacňovania britských rodinných domov, ktorých cena medziročne poklesla aj v máji. V 5. mesiaci roka bol pokles cien výrazne nižší, no výsledok 1,1 % stačil na to, aby sa máj 2023 zaradil medzi mesiace s najvyšším poklesom cien za posledné roky.

 

Najvyšší medziročný pokles od júna 2011

 

Júnový pokles neprekonal o viac ako 1 % iba výsledok z mája 2023. Vzhľadom na priebežný vývoj cien britských domov v posledných rokoch, ktorý sprevádzal prevažne rast, sa dostal na vyššiu úroveň ako výsledky zo všetkých mesiacov sprevádzaných znižovaním cien domov za posledných 12 rokov. Vyšší medziročný pokles bol vo Veľkej Británii zaznamenaný naposledy v júni 2011. Tvorcovia štatistík však prízvukujú, že k najvyššiemu poklesu za 12 rokov prišlo kvôli vysokému vlaňajšiemu nárastu cien. Len v júni 2022 sa ceny domov zvýšili medziročne o viac ako 12 %

 

Pokles cien v medzimesačnom porovnaní

 

Tohtoročný jún priniesol pokles cien domov aj v medzimesačnom porovnaní. V tom sa objavil výrazne nižší výsledok ako v porovnaní júna 2023 so 6. mesiacom minulého roka. Priemerná cena domov vo Veľkej Británii klesla v porovnaní s májom tohto roka o 0,1 %. Na rozdiel od medziročného rastu, ktorý priniesol zrýchlenie tempa zlacňovania rodinných domov, sa miera medzimesačného poklesu v júni znížila. V oboch prípadoch bol medzimesačný pokles minimálny. V máji dosiahol úroveň 0,2 %.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR – teraz.sk

Zdroj foto: pixabay.com