Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny bytov a domov v EÚ rástli aj na konci roka 2017

Napísal Róbert Bosák, 11.04.2018

Potvrdené. Ceny bývania v Európskej únii rástli aj v poslednom minuloročnom kvartáli, takže rok 2017 sa do histórie zapíše ako ďalší z tých, kedy byty a domy zdražovali celých 12 mesiacov.  

 

Pokračovanie trendu zdražovania bytov a domov v EÚ potvrdila najnovšia správa Eurostatu. Podľa nej dosiahol medziročný nárast úroveň 4,5 %, čo je len o 0,1 % menej ako v predošlom treťom štvrťroku. Len o niečo nižší rast sprevádzal vývoj v eurozóne, kde sa ceny bývania ku konca roka zvýšili priemerne o 4,1 %.

Zdroj: www.transferwise.com 


České byty a domy už zdražujú pomalšie

 

Kým úroveň cenového rastu sa v porovnaní s minulým kvartálom menila minimálne, poradie v rebríčku sa dosť zamiešalo. Na jeho vrchole už nie je Česko, kde sa ceny bývania v období od júla do septembra minulého roka medziročne zvýšili o 12,5 %. V poslednom štvrťroku sa ich rast spomalil na 8,4 %, čo stačilo „len“ na konečné 5. miesto.  

 

Slovensko skončilo opäť nad priemerom

 

Medziročné zdražovanie sa spomalilo aj u nás, no zo zoznamu krajín s nadpriemerným rastom cien, v ktorom sme sa s nárastom 5,8 % ocitli ako jeden z 15 štátov, nás to nevyhodilo. To sa nám podarilo napriek tomu, že v porovnaní s tretím štvrťrokom bolo zdražovanie nižšie o 1,5 %, čo stačilo na celkové 13. miesto.

 

V Taliansku hlásia pokračujúci pád cien

 

Kým skupina krajín s nadpriemerným rastom cien sa opäť rozšírila a podľa údajov Eurostatu sa viacerým z nich podarilo tempo zdražovania zrýchliť, v Taliansku sa trápili s poklesom aj v záverečnom štvrťroku. Ten dosiahol - 0,3 %, čo robí z krajiny na Apeninskom polostrove (s možnou výnimkou Grécka, ktoré nebolo hodnotené) jediný štát, kde sa ceny znížili.   

 

10 krajín EÚ s najrýchlejším rastom cien bývania (4.kvartál 2017):

 

Krajina

Medziročný rast

Krajina

Medziročný rast

1. Írsko

11,8 %

6. Bulharsko

8,2 %

2. Portugalsko

10,5 %

7. Lotyšsko

8,1 %

3. Slovinsko

10 %

8. Chorvátsko

7,6 %

4. Holandsko

8,5 %

9. Maďarsko

7,6 %

5. Česko

8,4 %

10. Španielsko

7,2 %

Zdroj: www.fantast.rs


Text: Róbert Bosák

Zdroje: www.eui.eu, ec.europa.eu

Foto: uk.businessinsider.com, www.transferwise.com, www.fantast.rs