Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Bývanie v duchu klasiky

Napísal Róbert Bosák, 12.10.2014

Klasika. Spája históriu s nadčasovosťou, pôsobí reprezentatívnym dojmom a jej hlavnou črtou je hlboké zakorenenie tradícií. Nájdeme ju v kultúre, umení, stavebníctve aj dizajnovej oblasti. Mať zariadené bývanie v klasickom štýle môže hocikto, no jeho pravú podstatu pochopí len opravdivý klasik.


Klasický interiérový štýl sa často spája s históriou a starožitným štýlom, no toto ponímanie je trochu mylné. Základom takéhoto štýlu nie je konkurovať súčasným trendom niečím starým, historickým alebo opakujúcim sa, ale poukázať na istú reprezentatívnosť a eleganciu, s ktorými sa vedeli v minulosti prezentovať ľudia majúci vkus. Klasiku teda môžeme považovať za žáner, sloh, smer či štýl, ktorý síce dýcha tradíciami a čerpá z trendov uznávaných najmä v predošlých storočiach, no tie netvoria základ samotného štýlu. Klasikou sa môže o sto rokov stať akýkoľvek typ dizajnu, ktorý je dnes považovaný aj za hudbu budúcnosti.

Zdroj: www.vseprovasdum.cz


Keď sa žije v klasickom štýle 


Klasické bývanie nebude experimentovať s rôznymi novými prvkami a očakávať nejaké odvážne kombinácie miešajúce štýly je takisto zbytočné. Klasik je sebavedomá, vkusná osoba so šarmantnou charizmou a ladným vystupovaním. Pozná etiketu, vie sa predať a stavia na honosnom prejave. Presne takto sa dajú opísať aj klasické interiéry, ktoré verne odrážajú svojich obyvateľov. Elegancia prejavená veľkolepým štýlom s dávkou „uhladenosti“ je typická pre takéto bývanie, takže nečakajte žiadnu skromnosť a minimalizmus. Práve naopak, klasika má udrieť do oči, zažiariť a ukázať všetkým zúčastneným niečo zo seba.


Črty klasických interiérov :


Správny klasik nezabúda na svojrázne zariadenie domácnosti, ktoré bude prinášať hlavné charakteristické prvky symbolizujúce tento štýl. Vďaka nim spozná každý o aký typ bývania sa jedná a aké záujmy má majiteľ daného objektu.


Typické podlahy – Zabudnite na kožené či vinylové podlahy, tie v takto zariadených interiéroch nenájdete. Drevo bolo odjakživa tým najlepším materiálom na vytvorenie jednoduchých, no zato kvalitných a estetických podláh, ktoré sa v kombinácií s celým zariadením efektne dopĺňajú.

Zdroj: www.interierdizajn.sk


Tradícia svieti v nábytku – Nábytok môže aj nemusí byť starožitný, výber záleží vždy od presného vkusu obyvateľov. Väčšina z nich stavia na starodávne kusy, ktoré zdobili zámky a kaštiele desaťročia dozadu a nezaprie sa v nich história. Využívané je najmä pevné mahagónové či dubové drevo, ktoré pekne zasvieti najmä v spolužití s veľkým zrkadlom v miestnosti.

Zdroj: www.transylvania-nabytek.cz


Orientálne koberce – Práve takéto koberce nádherne vyzdobia priestor a ešte viac zvýraznia dekoračné umenie tvorcov dizajnu. Keďže koberce z Orientu patria k tým najluxusnejším, ťažko by tu mohli chýbať. Čerešničkou na torte je ich pôvod, čo v spojení s európskymi prvkami robí z klasiky celosvetovo uznávaný návrhársky smer.

Zdroj: www.ekaroline.cz


Obrazy a sochy nesmú chýbať – Ako sme už vyššie spomínali, klasika musí zasvietiť a predviesť sa vo veľkolepom štýle. Istú dávku pompéznosti jej poskytujú aj obrazy a sochy rozmiestnené po všetkých miestnostiach. Najmä obývačka a spálňa sa nezaobíde bez týchto doplnkov, ktoré ešte viac vyniknú v prítomnosti ďalších dekorácií.

Zdroj: www.dumazahrada.cz


Dominantné závesy – Nie je dôležitý výrobný materiál ani farebný kontrast. Tie idú v klasike celkovo bokom. Základom však je istá dominancia vyjadrená aj prostredníctvom masívnych závesov, ktoré podporujú honosnosť a spoločne s tradičným nábytkom tvoria jadro dizajnu.

Zdroj: www.studiojkt.cz


Príkladom môže byť typický parížsky byt


Ak by sme chceli k niečomu čo najviac prirovnať klasicky zariadené interiéry, najlepším príkladom bude určite bývanie v typických parížskych nehnuteľnostiach v centre mesta aj okolitých lokalitách. Väčšina z nich sídli v starších budovách s masívnym vzhľadom a jednotlivé interiéry obsahujú dodnes architektonické aj dizajnové prvky, ktoré boli v tomto meste klasiky známe už v 17.-18.storočí. Samozrejme, vhodná inšpirácia sa nájde aj v ďalších končinách, no práve Paríž je ideálny prototyp klasického štýlu so všetkým, čo k tomu patrí.

Zdroj: www.portalymest.cz / www.portalolomouc.cz


Klasika je špeciálny štýl, ktorý aj keď nie je zviazaný žiadnymi historickými prvkami, vyberá si z jednotlivých období minulosti a berie si z nich to najlepšie, čo ju vystihuje. Práve preto môžeme považovať bývanie klasikov za trošku chaotické a z celkového zariadenia interiéru vyčítať takú zmes rôznych minulých etáp. To je však hlavnou podstatou celého klasického bývania, ponúknuť to najlepšie zo všetkých smerov a elegantne to skombinovať s cieľom dobre zobraziť vkus tých najväčších milovníkov dizajnu.


Text : Róbert Bosák

Foto : vseprovasdum.cz, interierdizajn.sk, transylvania-nabytek.cz, ekaroline.cz, dumazahrada.cz, studiojkt.cz, portalolomouc.cz