Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Budúci rok môžu prísť o prácu tisícky stavebníkov

Napísal Róbert Bosák, 30.12.2020

Naše stavebníctvo má za sebou jeden z najslabších rokov za posledné obdobie. Pomerne lepší nemusí byť ani ten budúci. Podľa niektorých prognóz dokonca hrozí prepúšťanie, v dôsledku ktorého môžu prísť o prácu tisícky ľudí.

Zdroj: dutchhealtharchitects.nl 


Základy zhoršeného trendu v stavebnom sektore boli vykopané už v rokoch 2018 až 2019. Do toho prišla pandémia, ktorá ešte viac prispela k nižším tržbám aj poklesu stavebnej produkcie. V tomto roku sa to zatiaľ neprejavilo výraznejším prepúšťaním. V roku 2021 však strata práce hrozí až niekoľkým tisíckam stavebníkov.

Zdroj: sika.com 


V hre je 30 000 pracovných miest

 

Pred väčším prepúšťaním varuje Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS). Práve podľa jeho prognóz môže byť rok 2021 kritický pre tisícky ľudí zamestnaných v stavebníctve. Podľa najpesimistickejších scenárov hrozí strata práce okolo 30 000 ľuďom pracujúcim buď priamo v stavebníctve, alebo v niektorom z odvetví, ktoré je od stavebníctva závislé.  

 

Nedostatok verejných projektov

 

Kritickú situáciu v slovenskom stavebníctve cítiť najmä kvôli nedostatku veľkých verejných projektov. Práve štátne zákazky boli v posledných rokoch hlavným dôvodom rastu stavebnej produkcie. Od roku 2018 sa však aktivita verejných investorov začala spomaľovať a v roku 2020 sa jej pokles kvôli pretrvávajúcej pandémii ešte viac prehĺbil. Badať to najmä na poklese aktivity spojenej s realizáciou veľkých dopravných stavieb. 

 

Prepúšťanie je možné zvrátiť

 

Napriek skeptickým predpovediam existuje priestor na zvrátenie očakávaného vývoja. Nášmu  stavebníctvu by pomohla podstatne väčšia iniciatíva zo strany štátu. Jedným z riešení je nový stavebný zákon, ktorý by umožnil rozšíriť bytovú výstavbu. Pomôcť by dokázalo aj čerpanie eurofondov či postupná digitalizácia stavebníctva a prechod na nové technológie.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk

Zdroj foto: dutchhealtharchitects.nl, sika.com