Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Budova stanice Ostrava-Vítkovice prejde komplexnou rekonštrukciou

Napísal Róbert Bosák, 02.02.2024

V Česku sa v priebehu roka rozbehne niekoľko projektov výstavby alebo rekonštrukcie staničných budov. Na rad príde aj objekt železničnej stanice v ostravských Vítkoviciach. Stavba zo 60. rokov podstúpi komplexnú rekonštrukciu.


Železničná stanica Ostrava-Vítkovice mala byť hotová počas 1. svetovej vojny. Projekt bol z viacerých dôvodov zrušený a rozostavaná stanica demontovaná. Štát sa k nemu vrátil v 60. rokoch, kedy bola vybudovaná časť trate aj výpravná budova pozostávajúca z 3 krídel. Objekt navrhnutý architektom Josefom Dandom sprístupnili v máji 1967. Odvtedy neprešiel väčšou rekonštrukciou. Komplexná obnova ho čaká až po viac ako 50 rokoch od ukončenia výstavby.

Zdroj: npu.cz – R. Polášek


Výmena okien aj obvodového plášťa


Správa železníc (SŽ), ktorá je iniciátorom projektu, vyhlásila tender na komplexnú renováciu budovy z vonkajšej aj vnútornej strany. V pláne je obnova celého obvodového plášťa vrátane výmeny okien. Budova bude zateplená z vnútornej strany stavby, aby sa pri prácach nenarušil pôvodný charakter fasády a vzhľad historického obkladu. Rekonštrukcia obvodového plášťa s výmenou okien zvýši komfort cestujúcich aj energetickú efektivitu stavby.


Nová čakáreň aj komerčné priestory


Cestujúcim prinesie viac pohodlia aj nová priestrannejšia čakáreň. Na prízemí sa zrenovujú aj pokladne a hygienické zariadenia. Zamestnanci budú mať k dispozícii modernejšie dopravné kancelárie a lepšie technologické zázemie. Nový má byť aj informačný systém. Nad prízemím sa zriadi niekoľko obchodov a kancelárií situovaných na 2 nadzemných podlažiach. Architekti do projektu zahrnuli aj úpravu prístupu na nástupište, ktorý bude bezbariérový.

Zdroj: npu.cz – R. Polášek


Investícia viac ako 300 až 400 mil. Kč


Projekt rekonštrukcie staničnej budovy zahŕňa aj úpravy v exteriéri. Popri obnove samotného objektu budú vonku vznikať nové parkovacie miesta. V pláne je takisto osadenie stojanov pre bicykle. Rekonštrukčné práce majú začať v priebehu prvej polovice tohto roka. Trvať by mali zhruba 2 roky. Odhadovaná cena zákazky prekročí 340 mil. Kč. Niekoľko desiatok miliónov sa vynaloží na ďalšie menšie investície. Celkové náklady na realizáciu projektu dosiahnu vyše 400 mil. Kč. Po obnove staničnej budovy začnú rekonštrukčné práce na jednotlivých úsekoch trate.


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: npu.cz – R. Polášek