Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Briti vybrali z bánk rekordný objem úspor aj kvôli vysokým úrokom

Napísal Róbert Bosák, 14.07.2023

Rast úrokových sadzieb trápi viaceré európske štáty. Na zdražovanie úverov doplácajú aj Briti. Kvôli vysokým úrokom siahajú vo veľkom na úspory v bankách. V máji vybrali z britských finančných domov rekordný objem nasporených peňazí.

Zdroj: pixabay.com

 

Výber úspor vo výške 3,8 mld. libier

 

Podľa zverejnených štatistík si klienti britských bánk nikdy nevybrali väčší objem úspor ako v máji tohto roka. Centrálna banka Bank of England (BoE) evidovala v priebehu 5. mesiaca celkové výbery v hodnote až 3,8 mld. britských libier (v prepočte približne 4,4 mld. €). Ide o najvyšší výsledok od začiatku merania mesačného objemu výberov bankových úspor. Pod rekordný výsledok sa najvýraznejšou mierou podpísalo práve zvyšovanie úrokových sadzieb. 

 

Rast úrokov znížil dopyt po úveroch

 

Zvyšovanie úrokových sadzieb a s tým súvisiaci rekordný nárast objemu výberov bankových úspor sa odrazil aj v ďalších ukazovateľoch. Rast úrokov vedie najmä k znižovaniu dopytu po hypotékach. Banky pôsobiace na britskom trhu v máji 2023 schválili 50 524 hypotekárnych úverov, čo je o vyše 15 000 úverov menej ako pred rokom. Trend poklesu počtu schválených hypoték prevládal aj v apríli tohto roka, kedy banky schválili 49 020 hypoték.

 

Nižší je aj objem úverov na bývanie

 

Máj nepriniesol pokles iba v ukazovateli, ktorý monitoruje počet schválených hypoték a jeho porovnanie s predchádzajúcimi obdobiami. Mínusové hodnoty sa objavili aj v medziročnom porovnaní objemu schválených úverov na bývanie. Klientom britských bánk bolo počas mája schválených o 92 mil. libier menej ako v apríli. V konečnom dôsledku to znamenalo už druhý medzimesačný pokles za sebou. Dva mesiace za sebou sa celkový objem schválených úverov na bývanie neznížil ani raz od roku 1997, kedy sa jeho hodnoty začali oficiálne merať.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR – teraz.sk

Zdroj foto: pixabay.com