Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Botanická záhrada v Liberci opraví prvý skleník

Napísal Róbert Bosák, 19.03.2024

Jedna z najstarších botanických záhrad v ČR pripravuje opravu jednotlivých pavilónov. Ako prvý príde na rad depozitný skleník. Rekonštrukcia za viac ako 2 mil. Kč má začať v lete.

Botanická záhrada v Liberci, Zdroj: jizerky.cz


Oprava skleníka s 800 rastlinami


Skleník s výmerou okolo 250 m2 je jeden z pavilónov, ktoré boli v poslednej dekáde minulého storočia vybudované na mieste starších výstavných priestorov. V jeho vnútri je umiestnených zhruba 800 rastlín vrátane orchideí, ktoré sú súčasťou najväčšej zbierky orchideí v ČR. Vyše 20-ročný skleník už nejaký čas nie je v dobrom stave. Pavilón vyžaduje rekonštrukčné zásahy, ktorých cieľom je oprava objektu a zvýšenie tepelného aj svetelného komfortu.


Oprava plášťa aj osadenie okien


Autori projektu chcú zaistiť vyšší komfort v depozitnom skleníku opravou jeho obvodového plášťa. Cieľom je oprava tesnenia, ktorá má zabrániť pretekaniu vody do vnútra objektu. Pri oprave plášťa sa odstráni zničený materiál na fasáde, ktorý nahradí nový povrch. Do zoznamu plánovaných rekonštrukčných prác bolo zahrnuté aj osadenie nových vetracích okien, ktorých úlohou bude prispievať k lepšej cirkulácii vzduchu a optimalizácii jeho vlhkosti.


Obnova bude stáť vyše 2 mil. Kč


Plánované renovačné práce si vyžiadajú náklady vo výške viac ako 2 mil. Kč. Predpokladaná suma dosahuje 2,3 mil. Kč. Rekonštrukcia má začať v lete, kedy sú najvhodnejšie podmienky na dočasné presťahovanie rastlín. Po ukončení opráv a vrátení rastlín na pôvodné miesto prídu na rad ďalšie pavilóny. Ich rekonštrukcia umožní rozšírenie expozícií, ktoré podporí zvýšenie návštevnosti. Botanická záhrada v Liberci vlani privítala takmer 70 000 návštevníkov, čo bolo najviac za 13 rokov. Bohatý sprievodný program počas tohtoročnej hlavnej sezóny môže viesť k dosiahnutiu ďalšieho nárastu návštevnosti.

Botanická záhrada v Liberci, Zdroj: jizerky.cz


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: jizerky.cz