Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Botanická záhrada Praha bude mať energiu z vlastnej solárnej elektrárne

Napísal Róbert Bosák, 28.06.2023

Do konca tohto roka pribudnú na strechách pražských budov stovky solárnych panelov. Vlastnú elektrinu si bude vyrábať aj botanická záhrada v pražskej Troji. Prvé panely sú už nainštalované a prevádzka novej solárnej elektrárne spustená.

Zdroj: botanicka.cz

 

O uplatnení obnoviteľných zdrojov energie v Botanickej záhrade Praha sa hovorí od roku 2021. Do projektu, ktorého cieľom je znížiť náklady na energie, zaistiť si väčšiu sebestačnosť a prispieť k znižovaniu uhlíkovej stopy, bola zahrnutá aj inštalácia solárnych panelov. Zámer sa začal realizovať pred začiatkom tohtoročnej letnej sezóny.

Zdroj: botanicka.cz

 

Prvé solárne panely na streche návštevníckeho centra

 

Inštalácia solárnych panelov v botanickej záhrade prebieha v niekoľkých etapách. Prvé panely boli inštalované na streche objektu zamestnaneckého zázemia v novom návštevníckom centre, ktoré bolo verejnosti sprístupnené v priebehu júna. Výsledkom inštalácie je zriadenie menšej solárnej elektrárne, ktorá pokryje časť spotreby elektriny.

 

170 solárnych panelov nad skleníkom Fata Morgana

 

Pomerne viac elektriny vyrobí solárna elektráreň nad skleníkom Fata Morgana. Nevyužívaná plocha nad objektom s výmerou expozície okolo 1750 m² bola vybratá za najlepšie miesto pre inštaláciu 170 solárnych panelov. Tie majú vyrobiť dostatok elektriny potrebnej k prevádzke energeticky náročného skleníka. Počas leta sú v ňom zapnuté chladiace systémy, v zime sa tu kvôli vytvoreniu optimálnych podmienok pre rastliny svieti a kúri.

 

Náklady na energie sa majú znížiť o státisíce korún

 

Hlavným cieľom inštalácie desiatok nových solárnych panelov je úspora nákladov na energie. Tie môžu klesnúť až o státisíce korún za rok. Len samotný skleník Fata Morgana spotrebuje energiu za približne 3 mil. Kč ročne. Výroba vlastnej elektriny s pomocou solárnych panelov má podľa odhadov znížiť tieto náklady na 900 000 Kč. Navyše, vyrobená elektrina sa využije pri kosení trávnikov alebo pri iných prácach, čo prispeje k ďalšej niekoľkotisícovej úspore.

Zdroj: botanicka.cz

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: botanicka.cz