Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Bláznivé domy, ktoré stoja na streche

Napísal Róbert Bosák, 01.03.2015

Mnohé bláznivé nápady architektov sa streli s odmietnutím, no niektoré vzbudili záujem celého sveta. Takými sú aj budovy postavené naopak, presnejšie obrátené na hlavu, ktorých sa postavilo na svete viac.

Zdroj: www.thefhd.net


Ktovie čo bolo hlavnou inšpiráciou architektov pri navrhovaní budov postavených na hlave. Každopádne, takýchto stavieb je na svete niekoľko a aj napriek rozdielom majú niečo spoločné. Spája ich obrátená poloha, pri ktorej máte strechu a strop pod nohami, kým podlahová časť je nad hlavami obyvateľov. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako malý dizajnový žart, no tieto obrátené domy sú skutočnými nehnuteľnosťami, ktoré stoja na svojich miestach. Poďme si pozrieť tie najzaujímavejšie z nich, ktoré sa najviac preslávili.

Zdroj: www.coolpicturegallery.net


Top budovy postavené naopak :


Budovy Wonderworks (USA) – V USA sa nachádza viac takýchto budov, ktoré sa postavili v rôznych federálnych štátoch, napríklad na Floride a v Tennessee. Objekty slúžia ako vedecké múzeá s viacerými interaktívnymi výstavami. Tvorcovia tohto projektu vyskúšali jeden nezvyčajný krok a tým bolo obrátenie celého interiéru, pričom aj palmy vnútri objektov rastú naopak.

Zdroj: www.coolpicturegallery.net


Dom v Trassenheide (Nemecko) – V roku 2008 bol verejnosti sprístupnený obrátene postavený dom v severovýchodnom Nemecku, presnejšie v stredisku Trassenheide. Unikátne dielo vzniklo ako súčasť projektu Svet naruby od dvoch poľských podnikateľov, ktorý vyjadrili zmysel projektu aj touto stavbou.

Zdroj: www.coolpicturegallery.net


Dom Daniela Czapiewskiho (Szymbark, Poľsko) – V poľskej dedinke Szymbark, necelých 100km od mesta Kraków, stojí ďalší z originálnych domov s obrátenou polohou. Tento objekt je súčasťou Centra vzdelávania a regionálnej podpory a jeho účelom je pripomínať kašubskú kultúru. V dome, ktorý má prevrátený celý interiér, sa nachádzajú rôzne exponáty tejto miestnej kultúry.

Zdroj: www.holidaycheck.net


Dom v Clifton Hill (Kanada) – V blízkosti Niagarských vodopádov na kanadskej strane v Clifton Hill stojí ďalší z obrátených domov. Ide o šikovný domček postavený v pestrom dizajne, ktorý je rovnako ako väčšina budov tohto typu zariadený naopak a celý interiér je hore nohami.

Zdroj: www.alainsojourner.com


Dom v Gettorfe (Gettorf, Nemecko) – V roku 2010 vyrástol v Nemecku ďalší zaujímavý objekt postavený na streche. Tentoraz šlo o dom v meste Gettorf pri miestnej Zoo, ktorý mal návštevníkom ukázať niečo unikátne. Jeho dizajn sa dosť podobá na vyššie spomenutý Dom Daniela Czapiewskiho v Poľsku.

Zdroj: www.alainsojourner.com


Podobná rarita aj na Slovensku


V hanbe neostalo ani Slovensko, ktoré má takisto jednu budovu obrátenú hore nohami. Jedná sa o rodinný dom, ktorý je postavený priamo na sídle spoločnosti Strabag v Bratislave. Daný dom nemá strechu na pevnej zemi, ale priamo na inej budove, takže svojim spôsobom výstavby ponúka ešte bláznivejší pohľad na tento štýl architektúry.

Zdroj: www.alainsojourner.com


Je oceneniahodné, že moderná architektúra má stále čo ponúknuť a autori budov dokážu očariť verejnosť svojimi originálnymi dielami. Aj nami predstavené objekty postavené na hlavu patria k počinom, ktoré vzbudzujú úžas a dávajú príklad ďalším architektom pracujúcim na šialených návrhoch, ktoré sa môžu medzi širokou konkurenciou predsa len osvedčiť.


Text : Róbert Bosák

Foto : thefhd.net, coolpicturegallery.net, holidaycheck.net, alainsojourner.com