Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Bezpečnostné siete na moste Golden Gate majú zabrániť samovraždám

Napísal Róbert Bosák, 14.03.2024

Ikonický most v San Franciscu je častým cieľom samovrahov. Správcovia vyše 80-ročnej stavby sa rozhodli zabrániť opakovaným tragickým udalostiam. Na konštrukciu Golden Gate nechali namontovať bezpečnostné siete.


Skokom z jedného z najdlhších mostov v zámorí ukončí život každoročne priemerne 30 ľudí. Počet samovrahov sa vlani prvýkrát výraznejšie znížil. Viac ako polovici úmrtí zabránili časti bezpečnostných sietí, ktoré boli postupne montované na mostnú konštrukciu. Montážne práce pokračovali ďalej na začiatku roka. V súčasnosti je hotový takmer celý bezpečnostný systém.

Zdroj: pixabay.com


Bezpečnostné siete vedú celou dĺžkou mosta


Inštalácia prvých bezpečnostných sietí na moste Golden Gate začala v roku 2017. Do januára tohto roka sa stihlo nainštalovať viac ako 90 % z celkovej plochy oceľových sietí, ktoré vedú celou dĺžkou 2,7-kilometrového mosta. Inštalované sú na oboch stranách na úrovni 6 metrov pod chodníkom, ktorý je súčasťou technickej stavby. 6 metrov dosahuje aj šírka jednotlivých dielov tvoriacich sieť, ktorá je uchytená o červené oceľové ramená ladiace s červenou farbou konštrukcie mosta.

Zdroj: goldengate.org


Ochranný systém má odradiť samovrahov


Šírka a technické prevedenie sietí má za cieľ plniť bezpečnostnú a odstrašujúcu funkciu. Už minuloročný pokles počtu samovrážd na podpriemernú úroveň ukázal, že oceľové siete plnia svoju úlohu. Pri skoku z mosta sa do siete zachytilo niekoľko samovrahov, ktorých následne vytiahla strážna služba. Po ukončení montáže celého bezpečnostného systému sa má počet samovrážd úplne minimalizovať. Dostatočne veľká sieť pôsobí odstrašujúco a znemožňuje pokus o skok z mosta, nakoľko pravdepodobnosť jej preskočenia je takmer nulová.

Zdroj: goldengate.org


Napriek efektivite ochranných sietí je dlhodobo kritizované opatrenie naďalej tŕňom v oku pre mnohých aktivistov aj ochrancov pamiatok. Okrem zmeny pôvodnej vizuálnej podoby sa vlna kritiky vzniesla aj na vysoké náklady na realizáciu. Inštalácia oceľových dielov stála 224 mil. USD. Prieťahy spôsobené kritikou, súdnymi spormi a otáznikmi ohľadom financovania viedli k odkladu realizácie o niekoľko rokov neskôr.


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: pixabay.com, goldengate.org