Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Bardejovské kúpele pokračujú s inštaláciou fotovoltických panelov

Napísal Róbert Bosák, 11.07.2023

808 000 €, toľko dosiahli celkové minuloročné náklady na plyn a elektrinu spotrebovanú v Bardejovských kúpeľoch. V najbližších rokoch sa tieto výdavky znížia o tisícky eur. Úsporu zabezpečia nové fotovoltické panely.


Bardejovské kúpele vynaložili v posledných 10-12 rokoch na zlepšenie liečebnej starostlivosti a obnovu svojich budov vrátane externých priestorov okolo 15 mil. €. V investíciách, ktorých cieľom je modernizácia kúpeľného areálu a zvyšovanie komfortu pre hostí, budú pokračovať ďalej. V zozname investícií je aj montáž fotovoltických panelov. Vedenie kúpeľov si od tohto kroku sľubuje výrazné zníženie nákladov na energie.

Bardejovské kúpele, Zdroj: slovakia.com

 

Viac ako 1000 nových fotovoltických panelov

 

Montáž fotovoltických panelov na strechách kúpeľných objektov začala v máji tohto roka. Po ukončení inštalácie všetkých úsporných zariadení budú mať kúpele k dispozícii viac ako 1000 fotovoltických panelov. Nachádzať sa budú na strechách 3 hotelových objektov. Počas letných mesiacov budú schopné vyrábať dostatok energie na pokrytie celej spotreby elektriny, ktorú kúpele potrebujú na svoj chod.

 

Investícia do fotovoltiky si vyžiada 466 000 €

 

Inštalácia viac ako tisícky fotovoltických panelov s výkonom 447 kW si vyžiada náklady vo výške 466 000 €. Pôjde o jednu z najvyšších investícií do rozvoja a modernizácie kúpeľného areálu. Jej návratnosť je odhadovaná maximálne na 5 rokov v závislosti od cenového vývoja na energetickom trhu.

 

Po ukončení inštalácie fotovoltických systémov sa bude pokračovať v prípravách a realizácii ďalších rozvojových projektov. Do konca roka má byť zahájená rekonštrukcia 1. poschodia liečebného domu Mier. Kúpele takisto pripravujú modernizáciu liečebného domu Valentína. V blízkej budúcnosti tu pribudne športový areál s golfovým ihriskom. V pláne je aj výstavba nových parkovacích plôch.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR – teraz.sk

Zdroj foto: slovakia.com