Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Architektonické veľdielo v podobe najvyššej drevenej budovy Európy

Napísal Róbert Bosák, 30.01.2015

Budovy postavené z dreva sú stále aktuálne aj v súčasnosti a nielen to. Nakoľko drevo ako stavebný materiál ponúka perfektné konštrukčné vlastnosti s dobrým vplyvom na obyvateľov, moderné drevostavby sú čoraz viac vyhľadávané a nájdeme medzi nimi aj komerčné objekty.  

Zdroj: www.detail.de


Niektoré stavby sú postavené v takom štýle, že sú automaticky pokladané za veľdiela. Tvorcovia budovy prídu s originálnym nápadom, ktorý hneď vzbudí pozornosť dizajnom, konštrukciou aj využitím objektu. Do takejto špeciálnej skupiny architektonických skvostov môžeme zaradiť aj najvyššiu drevenú komerčnú budovu v Európe, ktorou je momentálne administratívna budova Finnforest Modular Office.

Zdroj: www.puuinfo.fi 


Najvyššia administratívna drevostavba Európy


Finnforest Modular Office je niekoľkoposchodová komerčná nehnuteľnosť, ktorá slúži na administratívne účely. Stojí vo fínskom Espoo a oprávnene jej patrí titul najvyššej európskej  komerčnej drevostavby. Nejedná sa o žiadnu vysokú budovu, ktorá vyčnieva nad ostatnými, no medzi inými objektmi tohto typu zatiaľ nenašla konkurenta. Dielo s podlahovou plochou 13 048m2 a obstavaným priestorom viac ako 50 000m2 sa dostalo na mapu nehnuteľností v roku 2005 a dodnes jej toto európske prvenstvo nik nevzal.  

Zdroj: www.woodarchitecture.fi


Štruktúra budovy


Celý konštrukčný systém vrátane stavebnej štruktúry spočíva v spojení špecifických obdĺžnikových modulov. Tie sa vytvorili v dvoch formátoch a pri výstavbe sa do seba zasúvali v štýle napájania oblúkových modulov na tie základné. Takto vytvárali jeden celok poskladaný z prefabrikovaných častí, ktorý je základom celej nehnuteľnosti. Projekt teda môže byť označený ako stavba s individuálnou formou, ktorá svojou štruktúrou radí budovu do modernej triedy drevostavieb.

Zdroj: www.puuinfo.fi 


Viac ako len nehnuteľnosť


Tvorcovia projektu vstupovali do realizácie s cieľom priniesť zamestnancom originálnu budovu s dôrazom na konštrukčnú kvalitu a odklon interiéru od konvenčnosti. Zámer vytvoriť vhodné prostredie spájajúce fyzickú a sociálnu rovinu a dbať tak o ich pohodu na pracovisku sa podaril na výbornú a objekt ponúka viac ako len priestory určené na prácu. Komfort a lepšie pracovné výkony podporuje aj celkový konštrukčný systém, vďaka ktorému majú priestory dostatok denného svetla, dispozícia je na vysokej úrovni a čas v práci spríjemňuje pekný výhľad. 

Zdroj: www.woodarchitecture.fi


Štúdio architektov Helin & Co Architects spoločne so zhotoviteľom diela Peabom Seiconom stále vlastnia prvé miesto v rebríčku najvyšších administratívnych drevostavieb na našom kontinente. Nakoľko sú takéto drevostavby stále častejšie vnímané ako šikovná alternatíva voči výškovým budovám stavaným klasickým štýlom, s ich expanziou v oblasti komerčných realít treba počítať. Uvidíme, koľko ešte vydrží Finnforest Modular Office titul najvyššej drevostavby a aké veľdielo ju zhodí z vedúcej priečky.


Text : Róbert Bosák

Foto : detail.de, puuinfo.fi, woodarchitecture.fi