Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Amerika stavia drevostavby inak ako Európa

Napísal Róbert Bosák, 29.07.2015

Rozdiely medzi Amerikou a Európou sa okrem iného nájdu aj v oblasti architektúry a stavebníctva. Svoje o tom vedia hlavne americkí tvorcovia drevostavieb, ktorí uplatňujú odlišný systém výstavby ako ich európski kolegovia.

Zdroj: www.drevostavitel.cz


Drevo ako materiál vhodný na výstavbu domov má bohatú tradíciu po celom svete a jeho hojné zastúpenie v stavebníctve poznajú aj mimo Európy. Napríklad v Amerike sú drevené rodinné domy bežnou súčasťou všetkých lokalít a samotní obyvatelia by ich za tie murované nikdy nevymenili. Aj keď využitie dreva pri výstavbe domov nemá veľa spoločné s našimi stavebnými návykmi, cieľ realizácie týchto budov je rovnaký a o to viac nás zaujíma, v akom štýle sa tamojšie drevostavby realizujú.

Zdroj: www.drevostavitel.cz


Európskych montovaných domov je za oceánom minimum


Amerika bola vždy hrdá na svoje know-how a tamojší stavebníci sa tohto osvedčeného zvyku verne pridržiavajú aj v súčasnosti. Pri výstavbe drevených domov sa takisto venujú postupom, ktoré si sami vymysleli a neradi ich kombinujú s nejakými zahraničnými prvkami. Práve to je hlavný dôvod, prečo je montovaných drevostavieb známych z európskeho prostredia v USA žalostne málo a americké stavebné firmy nedajú dopustiť na svoje zaužívané stavebné plány.   


Zdroj: www.americkedrevostavby.cz


Základom výstavby je skelet


Komu sú americké drevostavby aspoň trochu známe, v porovnaní s tými európskymi si mohol všimnúť hlavné rozdiely. Ten najdôležitejší súvisí so samotnou konštrukčnou stránkou, ktorá je iná ako v budovách z nášho prostredia. Základom stavby býva vždy skelet, ktorý pozostáva z tyčových nosných stĺpov, čo umožňuje vytvoriť skeletovú kostru ponúkajúcu zopár výhod spojených s rýchlosťou a ľahkosťou výstavby.


Hlavné vlastnosti skeletových drevostavieb :


–        práca na výstavbe sa orientuje viac na ručné tesárske práce ako na stroje

–        možný pôdorys domu ponúka vďaka skeletu široké spektrum variácií

–        dom postavený na skeletovom základe môže byť hotový už za pár týždňov

–        výstavba je nielen jednoduchšia, ale cena za realizáciu je nižšia o pár tisíc eur

–        postup prebieha na báze „suchej výstavby,“ takže stavať sa môže po celý rok   

Zdroj: www.klanc.cz


Drevostavby v americkom štýle prišli aj do Európy

 

Keďže Amerika má silný globálny vplyv takmer na všetky oblasti života, do Európy zavítali aj niektoré ich stavebné postupy. Nechýba medzi nimi ani spomínaná výstavba typických amerických drevostavieb realizovaných na skeletovom konštrukčnom základe, ktoré už dnes nájdeme vo viacerých európskych lokalitách. Zopár takto postavených domov vzniklo aj na Slovensku, no vzhľadom na nezáujem firiem o tento spôsob výstavby ich sotva môžeme rátať v stovkách.

Zdroj: www.americkedrevostavby.cz

 

Médiá nám prezentujú Ameriku ako modernú veľmoc, ktorej dominantou sú betónové mestá plné diaľnic a mrakodrapov, no to ani zďaleka netvorí celý obraz o tomto regióne. Viac ako polovicu nehnuteľností v krajine zahŕňajú práve drevené objekty, ktoré sa na predmestiach metropol, v malých mestečkách a na vidieku stavajú odjakživa. Dnes sme sa bližšie zoznámili s týmito budovami, ktoré sú síce realizované inými stavebnými postupmi ako je zvykom v Európe, no zámer priniesť obyvateľom komfortné, úsporné a ekologické bývanie sa darí napĺňať rovnako.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : drevostavitel.cz, americkedrevostavby.cz, klanc.cz