Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Americká neziskovka navrhuje veže schopné riešiť nedostatok vody

Napísal Róbert Bosák, 24.02.2019

Trvalo udržateľná architektúra má čoraz viacej podôb. To, že jej princípy nemusia byť uplatňované len v prípade rodinných domov a administratívnych budov, už zopár rokov potvrdzuje aj projekt americkej neziskovky Warka Water.

 

Iniciatíva založiť organizáciu Warka Water vznikla po tom, čo sa hŕstka horlivcov rozhodla pracovať na pokrokových projektoch spojených s ochranou planéty a jej zdrojov. Už samotný názov napovedá, že jej hlavná činnosť sa zameriava na vodu a jej míňajúce sa svetové zásoby. Vzhľadom na to už roky zdokonaľuje svoje ekologické vodné veže známe ako Warka Tower.

 

Alternatívne riešenie na ochranu vody

 

Projekt Warka Tower bol vymyslený za účelom hľadania efektívneho riešenia, ako chrániť vodné zdroje, resp. prispieť k lacnému a jednoduchému zužitkovaniu vody zo zrážok. Práve šikovná veža od spomínanej neziskovky má byť schopná ukladať vodu z ovzdušia a zároveň ju premieňať na úžitkovú. Hromadná realizácia takýchto veží by tak mohla podporiť úsporu zásob najcennejšej tekutiny na Zemi.

Zdroj: www.caringcrowd.org 


Najnovší prototyp je zatiaľ najlepším

 

Alternatívne veže Warka Tower nie sú žiadnou novinkou. S ich realizáciou sa začalo v roku 2012, kedy bola oficiálne hotová prvá z nich. Tá ale mala od posledných stavieb dosť ďaleko. V porovnaní s najnovším prototypom nezachytávala ani polovicu objemu vody, ktorý dokáže zachytiť posledný z predstavených modelov. Americká neziskovka ale priznáva, že ešte stále existuje priestor na zdokonaľovanie.

Zdroj: www.youtube.com 


Čo dokáže nový model Warka Tower:

 

- inšpiráciou pri tvorbe návrhu boli stromy Warka, ktoré dokážu zachytávať vodu

- denný objem zachytenej vody z ovzdušia môže dosiahnuť od 50 až do 80 litrov

- okrem praktickej funkcie spĺňa aj estetickú úlohu odkazujúcu na ľudový dizajn

- výstavba veže z prírodných recyklovateľných prvkov sa dá zvládnuť za 4 týždne

- keďže konštrukcia je z bambusových tkanín, nemá dopad na životné prostredie

Zdroj: www.morethangreen.es 


Lacný zdroj vody pre ohrozené oblasti

 

Všetko zlé je na niečo dobré. Nebyť problémov s nedostatkom pitnej vody, takéto veže by asi vznikať nezačali. Našťastie, našiel sa tím ľudí, ktorý dokázal vytvoriť tento jedinečný projekt a tým pomôcť (nielen) krajinám ohrozeným nedostatkom vody. Príkladom je Etiópia, kde už prebehli prvé testy prínosu týchto veží pre rizikové lokality a ich obyvateľstvo.

Zdroj: www.csindy.com 


Text: Róbert Bosák

Foto: www.caringcrowd.org, www.youtube.com, www.morethangreen.es, www.csindy.com