Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

7 zaujímavých čísel o slovenských hypotékach

Napísal Róbert Bosák, 10.05.2017

Hypotéky ovládajú pomery na realitnom trhu a ich splácanie zas naše peňaženky. Pozornosť, ktorá sa im venuje, prináša rôzne zaujímavé fakty a najnovšie čísla vyjadrujúce súčasný stav na trhu. Keďže pre žiadateľov majú značný prínos, so sedmičkou tých naj sa musíme podeliť. 

Zdroj: mesec.cz

 

1.Prime rate sadzba sa dostala pod 1% - Snáď najzaujímavejšou a zároveň najaktuálnejšou novinkou je ďalší pokles úrokov. 2 z našich bánk to poňali vo veľkom štýle a vôbec prvýkrát v histórii stlačili najnižšiu dostupnú sadzbu pod 1%.

 

UniCredit Bank - pri 3-ročnej fixácii je možné získať prime rate sadzbu 0,99%

Poštová banka - pri uzatvorení sporenia vo výške polovice z poskytnutého úveru sa ponúka sadzba od 0,725%

 

2.Priemerná výška hypotéky sa vyšplhala na 72 000€ - Nedávna analýza vypracovaná pre VÚB ukázala, že rast priemernej výšky hypotéky dosiahol v medziročnom porovnaní slušné 3%. Slováci si tak priemerne od banky požičiavali 72000€, čo potvrdzuje, že na bývanie sme ochotní minúť viac aj napriek tomu, že sa viac zadlžíme.

 

3.40% všetkých hypoték schválili Bratislavčanom - Bratislava má najsilnejší realitný trh s najsilnejším predajom, čo ju pochopiteľne pasuje do pozície regiónu s najvyšším dopytom po hypotékach. Podľa posledných štatistík si žiadatelia z Bratislavy a okolia uchmatli až 40% všetkých schválených úverov.

 

4.Ženy tvoria vyše 30% podiel všetkých žiadateľov - Napriek rastúcemu podielu žien ako žiadateliek sú to stále muži, kto dominuje v získavaní hypoúverov. Ich podiel tvorí zhruba dve tretiny, takže zvyšných vyše 30% pripadá práve na ženy. Toto číslo je však podstatne vyššie v bratislavskom kraji, kde sú ženy najaktívnejšími žiadateľkami zo všetkých regiónov.

 

5.Priemerná doba splatnosti hypoték je 27,7 roka – Žiadatelia si bez ohľadu na vek, prácu alebo cenu nehnuteľnosti najčastejšie volia splatnosť od do 25 do 30 rokov, pričom priemerná doba splácania dosahuje 27,7 roka. Dá sa očakávať, že odporúčania NBS poskytovať väčšinu úverov s maximálnou splatnosťou 30 rokov budú priemernú dĺžku splácania ešte znižovať.

 

6.Najčastejším typom fixácie ostáva 5-ročný variant - Časy, keď žiadatelia vyhľadávali najkratšie možné fixácie úrokov, sa blížia ku koncu. Aktuálne je najväčší záujem o 5-ročnú viazanosť, no letia aj 3 a 4-ročné varianty. Najmenej obľúbené sú tie dlhodobé na 10 rokov, pričom veľkú dieru do sveta zatiaľ nespravila ani 7-ročná viazanosť.   

 

7.Podiel refinančných hypoték dosahuje 38% - Ani minuloročné zavedenie maximálnej 1% hranice poplatku za predčasné splatenie nenakopol podiel refinančných hypoték na niekdajšie maximum. Po najnovšom dosahuje „len“ 38%, pričom za vedúcimi účelovými hypotékami zaostáva o celých 14%.

Zdroj: e15.cz

 

Sedmička najzaujímavejších a najaktuálnejších faktov potvrdzuje, že slovenský hypotekárny trh je v dobrej kondícii. Čísla v štatistikách naďalej rastú a prognózy sú plné optimistických predpovedí. Viaceré z nich by sa mali čoskoro naplniť, takže počkajme si na najbližší vývoj, ktorý nám toho napovie viac.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : aktualne.cz, mesec.cz, zpravy.e15.cz